logo
17/04
2 ...

Два роки страждав від постійного болю в животі: у Львові прооперували 39-річного чоловіка

02-06-2023 15:44516

Два роки страждав від постійного болю в животі: у Львові прооперували 39-річного чоловіка
Фото: пресслужба Львівської міської ради

Він не міг їсти та ходити в туалет. Впродовж двох років чоловік страждав від постійного болю в животі, здуття і закрепів. Їх зумовлювала вада кишківника, яка, зрештою, призвела до завороту і непрохідності.

Вже в такому стані чоловіка прооперували хірурги лікарні святого Луки Першого медичного об’єднання Львова, повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Пацієнт – 39-річний Дмитро. Вада кишківника у нього вроджена, однак дізнався про неї лише два роки тому, коли звернувся за медичною допомогою. Скаржився на метеоризм та поганий стілець. Лікарі встановили діагноз: доліхосигма – подовження сигмоподібної кишки. В нормі її довжина до 40 см, у Дмитра ж – близько 70 см. За статистикою, кожна четверта людина має подовжену сигмоподібну кишку. І в 90% випадків ця патологія ніяк себе не проявляє впродовж життя.

Лікарі запропонували Дмитру різні варіанти лікування, у тому числі і хірургічне втручання. Від операції хворий відмовився і обрав консервативне лікування: спеціальна дієта та пігулки. Утім, періодично його стан загострювався, і він знову йшов до лікаря. Чергова терапія приносила лише тимчасове полегшення.

Два тижні тому Дмитрові скрутило живіт як ніколи раніше. Метеоризм був настільки сильним, що вже не допомагали жодні пігулки. А кожен рух відгукувався нестерпним болем у животі. До прикладу, зав’язати шнурки без зайвої допомоги чоловік вже не міг. Дмитро зрозумів, що цього разу все серйозніше, і поїхав до лікарні святого Луки.

«Наші спеціалісти з’ясували причину гострого стану: подовжена кишка утворила петлі, призвела до завороту кишок і непрохідності. Висока загроза інтоксикації. А це вже небезпека для життя пацієнта. Дмитро наважився на операцію», – кажуть у Першому ТМО.

Аби стабілізувати та полегшити стан пацієнта, спершу хірурги провели колоноскопію, а згодом виконали лапороскопічну операцію – сигмопексію. Через невеличкі розрізи лікарі підшили до передньої черевної стінки петлі кишки, щоб вони надалі не заплутувались.

Операція тривала півтори години та пройшла успішно. Дмитро вже вдома. Він чудово почувається і тішиться, що нарешті може їсти без страху, що з’явиться дискомфорт чи біль. Дмитро відверто розповідає про пережите, адже хоче, аби інші люди з подібними проблеми не терпіли біль та не соромилися звертатися за медичною допомогою.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news