logo
18/04
2 ...

Довелось змінити суддю: суд повторно арештував скандальну ділянку у 22 га біля Львова

02-06-2023 15:55702

Довелось змінити суддю: суд повторно арештував скандальну ділянку у 22 га біля Львова
Фото: Наші гроші. Львів

Галицький районний суд Львова повторно наклав арешт на земельну ділянку площею 21,9 га біля ландшафтного заказника «Білогорща», що належить гаражно-будівельному кооперативу «Індустріал».

Як пишуть «Наші гроші. Львів», таке рішення суддя Христина Мисько ухвалила через чотири дні після того, як інший суддя того ж суду Віктор Романюк скасував арешт на цю суперечливу ділянку, відкривши можливість її продажу.

Нагадаємо, що 26 травня Галицький районний суд скасував арешт на земельну ділянку, виділену ГБК «Індустріал» у 2020 році Рясне-Руською сільрадою і арештовану у 2021 році у рамках розслідування обставин її приватизації. Суддя Віктор Романюк зняв арешт на тій підставі, що за два роки представникам ГБК «Індустріал» так і не висунули жодного звинувачення.

Втім, відразу ж одразу після цього слідчий поліції, яка веде розслідування, звернувся до Галицького райсуду з клопотанням про повторний арешт цієї ділянки, пояснивши, що йдеться про речовий доказ у кримінальній справі про перевищення службових повноважень колишнім керівництвом Рясне-Руської сільради.

Це клопотання 30 травня розглянула суддя Галицького райсуду Христина Мисько і задовольнила його. Суддя дійшла висновку, що ділянку передали ГБК «Індустріал» з метою прибутку. Окрім того, судді здалось підозрілим, що землю гаражному  кооперативу виділили одразу після його створення.

«Вказане свідчить про порушення Земельного кодексу, оскільки проект землеустрою та рішення ради про його затвердження та встановлення цільового призначення – відсутні, цільове призначення та вид використання не відповідають містобудівній документації», – вказано у судовій ухвалі, яка наразі недоступна у судовому реєстрі, але є у розпорядженні НГЛ.

На відміну від свого колеги-судді, Христина Мисько наголосила на важливості арешту ділянки для подальшого розслідування слідства. Тому вона задовольнила клопотання слідчого і наклала повторний арешт.

Нагадаємо, що у березні 2023 року Господарський суд Львівської області задовольнив позов прокуратури про повернення у комунальну власність Львова цієї ділянки. Втім «Індустріал» подав апеляцію на це рішення суду, тому воно не вступило у законну дію. Апеляційну скаргу планують розглянути наприкінці червня, тож наразі кооператив вважається законним власником ділянки.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news