logo
28/03
2 ...

У ЛКП «Лев» приспали двох собак: поліція розслідує випадок

05-06-2023 17:141190

У ЛКП «Лев» приспали двох собак: поліція розслідує випадок
Фото: Юлія Радлінська

У львівському комунальному притулку для тварин «Лев» евтанували двох здорових собак. За цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження, а міська рада розпочала службову перевірку, на час якої директорку ЛКП Олену Іващенко відсторонили від посади.

Про інцидент із тваринами у неділю, 4 червня повідомила львівська зоозахисниця Юлія Радлінська.

За її словами, у п’ятницю, 2 травня на території ЛКП «Лев» евтанували двох собак – Мавана і Хʼю.

«В суботу зранку працівники підприємства, які заступили на зміну, не побачили собак у своїх вольєрах, відразу почали виясняти де вони, а згодом тіла собак було знайдено в морозильній камері. Ця ситуація шоковала всіх! У телефонній розмові Ярослав Муха (головний лікар ЛКП Лев), запевняв мене, що коли у пятницю він йшов додому, собаки були у вольєрах, і що він не знає де вони! Коли поставила перед фактом, що ми знайшли трупи собак, сказав, що і всі питання виключно до керівника ЛКП», – написала вона.

Зоозахисниця стверджує, що собаки були здоровими й напередодні перебували у вольєрах. З її слів, тіла умертвлених псів знайшли наступного дня працівники. Тіла були заховані у чорні пакети й перебували у морозильній камері.

«Дуже шкода, що підприємство перетворилося на гицлярню. Собаки не були ні хворі, ні критично агресивні, показів до евтаназії не було. Це нам підтвердив кінолог підприємства і сказав, що жодної рекомендації для умертвіння цих собак не підписував. Маван повинен був їхати в притулок «Милосердя». Два дні тому Наталя [Кузнецова, зоозахисниця] говорила про це з головним лікарем, для собаки повинні були поставити вольєр. Про Х‘ю ніколи нічого не чула, про нього нічого не писали, до волонтерів за допомогою не зверталися, ну або я чогось не знаю», – повідомила зоозахисниця.

Юлія Радлінська разом із іншими волонтерами приїхала на територію ЛКП й викликали поліцію. Речниця поліції Львівщини Світлана Добровольстка повідомила ZAXID.NET, що слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 299 (жорстоке поводження з тваринами) ККУ та призначили низку експертиз.

Як повідомляє пресслужба Львівської міської ради, щоб з’ясувати ситуацію, сьогодні на територію підприємства приїхали заступники міського голови Львова Андрій Москаленко та Ірина Маруняк. На підприємстві розпочали службове розслідування, а керівницю Олену Іващенко відсторонили від виконання обов’язків.

«Ця ситуація викликала значний суспільний резонанс. Я попрошу, щоб ми більше не застосовували таких методів. Якщо є медичні покази для того, щоб усипити тварину, то вони мають бути узгоджені і проговорені по всій ланці. Люди на це реагують дуже болісно, в мене в самого є собака, і я також не зрозумів цієї ситуації, коректно кажучи», – сказав Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова.  

Як пояснюють працівники ЛКП «Лев», собака має перебувати на підприємстві  лише 21 день, проте часто тварини затримуються тут набагато довше. Маван був у ЛКП «Лев» з червня 2022 року, а Х’ю – з кінця грудня.

Водночас, за словами кінолога ЛКП «Лев», обоє собак були агресивними.

«Мусимо приймати ургентне рішення, бо такий підхід, який є – він є неправильним. Необхідно з цієї ситуації зробити правильні висновки», – зазначив Андрій Москаленко.  

Завтра посадовці Львівської міської ради проведуть зустріч із зоозахисниками та організаціями, які допомагають тваринам, щодо цього випадку.

 

На час службового розслідування обов’язки директора ЛКП «Лев» буде виконувати  Ірина Мауль.

Додамо, що в ЛКП «Лев» наразі ситуацію з вбитими тваринами не прокоментували, тому не відомо, як саме їх убили. Однак зазвичай евтанацію тваринам проводять за допомогою інʼєкційного введення спеціального препарату.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news