logo
20/04
19/04
2 ...

У затоплених Олешках на лівобережжі люди на дахах будинків благають про допомогу: окупанти не проводять евакуацію

07-06-2023 10:56672

У затоплених Олешках на лівобережжі люди на дахах будинків благають про допомогу: окупанти не проводять евакуацію
Фото: Соцмережі

Критична ситуація на затоплених внаслідок вибуху на Каховській ГЕС територіях — на лівому березі Дніпра, що окупований російськими військами.

Окупанти не організовують евакуацію цивільного населення тимчасово захоплених ними районів, які страждають від підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС, наголосив на скликаному на вимогу України засіданні Ради Безпеки ООН постійний представник України Сергій Кислиця, пише ZN.UA.

«Викликає занепокоєння той факт, що російські окупанти не організовують евакуацію цивільного населення, хоча вивели свої війська», – зазначив він.

Він повідомив, що на підконтрольній Україні території Херсонщини планується евакуація 17 населених пунктів, у яких мешкають понад 17 тисяч осіб. Водночас у окупованих районах евакуації підлягають 20 міст і сіл із населенням близько 25 тисяч. При цьому, лівобережна, окупована частина, постраждає у вісім разів більше за правобережну, а максимальне затоплення території відбуватиметься упродовж 3–5 днів.

Під водою можуть опинитися такі населені пункти, як Олешки та Гола Пристань. Часткове підтоплення також може зачепити Олександрівку, Широку Балку, Софіївку, Виноградне та інші села. Рівень води може піднятися на 1,5 м і вище.

Ситуація в тимчасово окупованих Олешках на Херсонщині майже катастрофічна.
В місцевих чатах люди благають про допомогу і змушені рятуватись від води, що прибуває, на дахах своїх будинків.

 

 Люди і тварини на дахах будинків, а деякі оселі - повністю під водою. Вода поглинула цілі вулиці й мікрорайони. Це окупована територія й інформація звідти надходить не повна, йдеться в ТСН. 

Лівий берег за рівнем він нижче за правий. Понад 2 десятки сіл, тобто, все, що на карті понад рікою, у воді. Місцеві жителі благають про допомогу, яку зараз ніхто не може надати.

В деяких районах вчора зранку окупанти оголошували евакуацію, але не всі про це знали і чули. Окупантам до людей байдуже, вони рятувалися самі.

Дорогу на Крим з ще вчора затопило. Найбільше потерпають Олешки, там вже повністю під водою всі одноповерхові будинки. Залиті всі райони в низинах. У чатах пишуть жахливі речі, що на дахах 14 людей, чи старенькі батьки. Там залишаються переважно люди пенсійного віку, дехто з них навіть не міг залізти на дах. 

Невідомо що з притулком для тварин, там було понад 400 псів, люди кажуть, що притулку вже нема. В місті немає плавзасобів.  Адже, коли окупанти втікали, викрали у людей майже всі човни. 

Підходить вода і в Новій Каховці, вона біля ГЕС. Під воду пішов зоопарк “Казкова діброва”. Він був замінований, 300 тварин не змогли врятувати. У підвалах Нової Каховки були наші люди, яких арештували окупанти. Що зараз з ними, невідомо. Топить Голу пристань, Збур’ївкку, Копані, Козачі Лагері. Зв’язку там майже немає.

У самому Херсоні триває евакуація з прибережних підтоплених районів. Ці раойни пів року були під обстрілами, там залишилися найстійкіші люди. до евакуації задіяні всі служби і волонтери. Дві третини Херсона, куди не дійшла вода, живуть у звичному режимі, з водою і світлом. У водоканалі повідомляють, що велике навантаження на каналізацію, адже вода іде у ливневі мережі і йде на очисні споруди.

Підготувала Анастасія Андрійчук Leopolis.news