logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

Ректоркою національного університету у Тернополі стала уродженка Самбора

07-06-2023 11:386308

Ректоркою національного університету у Тернополі стала уродженка Самбора
Фото: Терміново

У Західноукраїнському національному університеті в Тернополі учора, 6 червня, відбулися вибори ректора. Новим керівником вишу стала уроджека Самбора Десятнюк Оксана Миронівна. Вона стала першою в історії цього вишу жінкою-ректором.

Як повідомляється на сайті вишу, переможцем на посаду ректора ЗУНУ на основі таємного голосування виборців (протокол №6 виборчої комісії з проведення виборів ректора Західноукраїнського національного університету від 06.06.2023 року) визнано доктора економічних наук, професора Десятнюк Оксану Миронівну.

З 920 виборців на вибори з’явилися 864 особи.

За кандидатуру доктора економічних наук, професора Оксану Десятнюк віддано 752 голоси (81,7%), доктора економічних наук, професора Ірину Іващук – 76 голосів (8,3%), доктора економічних наук, доцента Тараса Маршалка – 25 голосів (2,7%), не підтримали жодного кандидата 7 осіб (0,8%).

Вибори пройшли з дотриманням норм чинного законодавства.

«Працюю та буду працювати на розвиток і престиж Альма-матер, усіма силами та професійним досвідом зміцнюватиму рідний університет, поважаючи честь і гідність кожної людини, незалежно від її статусу, посади чи переконань, враховуватиму думку інших, шануючи попередників та цінуючи їх підтримку», зазначає Оксана Миронівна Десятнюк.

Як пише «Терміново», абсолютною більшістю голосів перемогла науковиця у фінансовій галузі, докторка економічних наук, професорка, проректорка з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародної діяльності Оксана Десятнюк. Саме її висунули кандидатом колеги та студенти. Як розповіли у ЗУНУ, Оксана Миронівна до посади ректора пройшла усі карєрні щаблі, починаючи із студентки цього університету.

У своїй передвиборчій програмі кандидатка на посаду ректора керувалася гаслом «Кожен має робити свою справу – віддано, щиро, наполегливо, не заради себе, а на благо усіх».

Оксана Десятнюк народилася 27 липня 1970 року в місті Самбір на Львівщині. Після закінчення школи, з 1985 р. до 1988 р., здобувала освіту у Львівському фінансовому технікумі. Продовжила навчання в Тернопільському інституті народного господарства (нині — Західноукраїнський національний економічний університет) на фінансово-економічному факультеті за спеціальністю «Бухгалтерський облік, контроль і аналіз господарської діяльності», який закінчила у 1992 році, отримавши диплом з відзнакою.

Свою науково-педагогічну діяльність Десятнюк розпочала 1 серпня 1992 року на посаді викладачки кафедри економіки, обліку і контролю у невиробничій сфері ТІНГу, а з 20 квітня 1999 року — на посаді старшого викладача цієї ж кафедри, з 2001 року — доцентка кафедри податків та фіскальної політики.

У період з 2010 до 2013 року Оксана Миронівна виконувала обов’язки завідувачки кафедри фінансів та банківської справи Чортківського інституту підприємництва і бізнесу, на той час уже Тернопільського національного економічного університету. З серпня 2013 року по червень 2018, Оксана Десятнюк — директорка Навчально-наукового інституту інноваційних освітніх технологій ТНЕУ.

1999 року захистила дисертацію на здобуття ступеня кандидата економічних наук — «Облік і внутрішній аудит основних засобів: організація та методика». У 2002 році їй присвоєно вчене звання доцента кафедри податків та фіскальної політики. 2010 року захистила дисертацію на здобуття ступеня доктора економічних наук — «Діалектика ризиковості розбудови податкової системи України».

З 2013 року Оксана Миронівна — професорка кафедри податків та фіскальної політики, готує молоду українську наукову еліту, під її керівництвом успішно захищено 1 докторську та 10 кандидатських дисертацій.

Десятнюк Оксана Миронівна має значний науковий доробок: опублікувала понад 200 навчально-методичних і наукових праць, серед них — 23 монографії, більше ніж 20 підручників і навчальних посібників, понад 70 наукових публікацій у провідних фахових виданнях України та зарубіжжя.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news