logo
16/04
15/04
2 ...

Рідкісна хвороба перетворила життя на жах: у Львові успішно прооперували жінку з Волині

07-06-2023 19:201051

Рідкісна хвороба перетворила життя на жах: у Львові успішно прооперували жінку з Волині
Фото: пресслужба Львівської міської ради

Роками жінка не могла нормально харчуватися і навіть не знала про свій діагноз. Медики лікарні святого Пантелеймона у Львові з’ясували, що за рідкісна хвороба перетворила життя жінки на жах, та прооперували пацієнтку.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

У 47-річної Тамари з Волині ще 23 роки тому при видаленні апендициту хірург помітив зміни кишківника та скерував на обстеження. Тоді молода жінка не взяла до уваги рекомендації лікаря. Проблеми почалися пізніше, коли з'явився біль, порушення травлення, анемія, а живіт збільшився в розмірах. Згодом пацієнтка могла їсти лише дитяче харчування. Однак, через страх почути якийсь страшний діагноз, каже Тамара, вона не зверталася за медичною допомогою і займалася самолікуванням.

До спеціалістів лікарні святого Пантелеймона Тамара звернулась вже у вкрай важкому стані, коли остаточно втратила працездатність. Медики виявили у неї хворобу Крона. Це специфічне запальне аутоімунне захворювання шлунково-кишкового тракту, під час якого імунна система людини розпізнає слизову оболонку травного каналу як чужорідну і атакує її. Трапляється у 30 людей на 100 000. На жаль, вилікувати хворобу Крона неможливо. Проте, дотримуючись призначень та рекомендацій, можна досягти тривалої ремісії і значно покращити якість життя.

Лікарі виявили: через довготривалу відсутність правильного лікування в Тамари розвинулась хронічна кишкова непрохідність. Були спайки та незворотне ураження окремих ділянок кишківника та брижі. Тож у ході операції хірурги розділили всі спайки та виконали резекцію уражених ділянок товстої та тонкої кишки. Вже за тиждень Тамару виписали додому. У пацієнтки попереду післяопераційна реабілітація, проте вона вже почувається значно краще та обіцяла вчасно ходити на огляди, приймати ліки та виконувати всі рекомендації щодо харчування – аби повернутися до роботи та нормального життя.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news