logo
29/03
28/03
2 ...

У Стрілківській ТГ кардинально змінили підхід до забезпечення здорового харчування школярів

08-06-2023 12:48552

У Стрілківській ТГ кардинально змінили підхід до забезпечення здорового харчування школярів
Фото: ілюстративне

На Самбірщині у Стрілківській ТГ в шкільних харчових блоках впровадили кейтиринг замість традиційних їдалень. Суть реформи полягає у переході до здорового раціону і в зменшенні споживання учнями цукру, солі, хліба, жирів та субпродуктів. 

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news

Нагадаємо, що в Україні триває реформа харчування в закладах освіти. Проте, в деяких громадах в учнів немає змоги харчуватись у школі, не кажучи вже і про впровадження оновленого меню. Донедавна така проблема існувала і в Стрілківській громаді. Тут лише 2 школи з 11 мали кухні.

Наразі вже у 8 школах громади за новими нормами та меню годують дітей навіть у малокомплектних закладах освіти. Це завдяки того, що організували централізоване харчування деяких шкіл на базі Стрілківського ліцею. У ньому ще в 2017 році капітально відремонтували їдальню. Для оновлення обладнання місцева влада залучала різних благодійників.

Їхня поміч виявилася дієвою.  У сільській раді Стрілок навели кілька прикладів: за фінансування USAID для харчоблоку ліцею придбали 2 холодильники, тарілки, чашки та каструлі. Ще один благодійний фонд закупив нові тарілки, виделки та ложки, а в межах реалізованого українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» придбали  пароконвектомат.

Відтак, ліцей Стрілок забезпечує харчуванням не лише своїх учнів та надає іншим закладам освіти громади аутсорсингові та кейтерингові послуги. Загалом на території громади ця їдальня забезпечує харчуванням 7 шкіл і лише одну обслуговує приватний підприємець. Однак ще в трьох немає харчування. Але над цією проблемою працюють.

«В їдальні ліцею страви готують працівники приватного або комунального підприємства, які орендують харчоблок та школам надають відповідні послуги з харчування учнів», – пояснили у громаді.

Частина дітей Стрілківської громади харчується безплатно (за кошти місцевого бюджету). Це учні 1–4 класів, а також учні 5–11 класів певних категорій: діти-сироти, позбавлені батьківського піклування, з особливими освітніми потребами, із сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та учасників бойових дій, внутрішньо переміщені особи, зі статусом дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, а також діти із малозабезпечених сімей.

Натомість решта дітей харчується за гроші батьків. Кошти перераховуються до спеціального фонду Стрілківського ліцею. За них планують покращити матеріально-технічну  базу їдальні та науково збалансувати раціон, щоб їжа  була смачною та відповідала потребам здоров’я. І цю проблему за сприяння медиків вдалося успішно розв’язати. Оновлене меню є єдиним для всіх закладів, які обслуговує ліцей.

Загалом батьки задоволені, що їхні діти мають можливість харчуватися здоровіше. Особливість запропонованого нового меню: менше солі та цукру, більше сезонних овочів та фруктів, багато натуральних приправ.  Вони забезпечують незвичний смак і запах. Спершу серед працівників їдальні був певний спротив стосовно впровадження нового способу харчування, але з часом все внормувалося, пересвідчилися в його ефективності.

Із  Стрілківського ліцею готові страви до сільських шкіл розвозить один водій. Для цього автомобіль виділила громада.

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news