logo
28/03
27/03
26/03
2 ...

У Міноборони створюють структуру з координації роботи військових психологів

08-06-2023 17:28603

У Міноборони створюють структуру з координації роботи військових психологів
Фото: АрміяInform

Сьогодні в Military Media Center провели круглий стіл на тему «Війна проти наших душ. Як зберегти ментальне здоров’я військовослужбовців і всього суспільства».

У заході взяла участь заступник Міністра оборони України Ганна Маляр, повідомляє «АрміяІнформ».

Як зазначалось під час обговорення до війни такого масштабу неможливо було підготуватися, однак в Україні вже сформувалася спільнота, яка опікується психічним здоров’ям усієї нації, і Міністерство оборони також залучене до цих процесів. Збройні Сили України, як частина українського суспільства, потребують допомоги в цій сфері.

За словами Ганни Маляр, нині перед відомством постало кілька викликів: значне збільшення кількості військовослужбовців, дефіцит військових психологів та домінування стереотипів і стигматизація щодо психологічної допомоги серед військовослужбовців.

«Після широкомасштабного вторгнення психологічної допомоги потребує вся нація. Якщо говорити про військових, то це майже мільйонна армія. Забезпечити військо психологами в таких масштабах сьогодні неможливо. Тому було ухвалене державне рішення щодо створення органу, який координуватиме роботу в цьому напрямку. Адже до широкомасштабного вторгнення в нас не було інституції, яка б знала, скільки у нас психологів, чим вони займаються, яка їхня кваліфікація. Так буде простіше скеровувати наявні ресурси», – зазначила вона.

Через військову специфіку та питання безпеки з військовослужбовцями нині працюють лише військові психологи.

За словами Маляр, у ЗСУ вже здійснено певні кроки для розв’язання проблеми.

«По-перше, ми провели цільову мобілізацію під наявні вакансії та здійснили відповідне навчання роботи з військовими. По-друге, нині вже залучаються громадські організації й цивільні психологи, які працюють на цьому фронті з 2014 року й несуть весь цей тягар на собі», – повідомила вона.

На думку Маляр, серйозним викликом залишається стигматизація психологічних проблем. Адже психологічна допомога надається на добровільній основі, людина має право не звертатися до фахівця, а стереотипи заважають людям визнати, що вони потребують такої допомоги. Тож першочерговим завданням усіх ланок допомоги залишається роз’яснювальна робота. Нині вкрай необхідно перетворити психологічну допомогу на звичну річ.

«Ми тільки зараз усвідомлюємо, що таке психотравма від цієї широкомасштабної війни. До цього був страх артилерійських обстрілів і смерті — це вже досліджені речі. Але в нас усіх уже є травма руйнації усвідомлення стосунків з рф, тобто усвідомлення того, що можна аж настільки перейти межу моральності. Це травмує всіх, і ніхто не знає, як з цим працювати, щоб не примножувати в собі злість і ненависть, а спрямувати своє ставлення до цього конструктивним чином на перемогу», – наголосила заступниця міністра.

Leopolis.news