logo
02/05
2 ...

Від початку року відмову у виїзді з України за системою «Шлях» дістали понад 7 тисяч осіб

09-08-2023 16:41413

Від початку року відмову у виїзді з України за системою «Шлях» дістали понад 7 тисяч осіб
Фото: Ілюстративне

Державна прикордонна служба України продовжує вживати заходів, аби унеможливити зловживання системою «Шлях» для незаконного виїзду за кордон військовозобов’язаних чоловіків.

Упродовж липня під час прикордонного контролю більш як 700 громадянам України, котрі їхали як водії суб’єктів господарювання, було обґрунтовано відмовлено у виїзді за межі України, повідомляє Урядовий портал.

А загалом з початку цього року прикордонники відмовили у пропуску близько 7,2 тисячі осіб, які намагалися виїхати за кордон через систему «Шлях» не маючи для цього достатніх підстав.

Держприкордонслужба зафіксувала один відсоток осіб, які з початку 2023 року виїхали по системі «Шлях», не повернулися в Україну після завершення визначеного 60-денного терміну перебування за кордоном. Стосовно суб’єктів господарювання, які «гублять» водіїв, вживаються відповідні санкції. Так, минулого місяця за інформацією Держприкордонслужби Укртрансбезпека припинила доступ до системи Шлях 13 ліцензіатам. Разом з тим оперативні підрозділи Держприкордонслужби у взаємодії з іншими правоохоронними органами викривають злочинні схеми організації незаконного виїзду військовозобов’язаних під виглядом перевізників чи волонтерів.

Зазначимо, що така діяльність є кримінальною. За незаконне переправлення осіб через державний кордон України статтею 332 Кримінального Кодексу України передбачено позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років, а за певних обставин і до дев’яти років з конфіскацією майна.

Підготувала Анастасія Андрійчук, Leopolis.news