logo
05/05
04/05
2 ...

Лік йшов уже на години: львівські медики врятували немовля з велетенською кістою легень

02-10-2023 12:321390

Лік йшов уже на години: львівські медики врятували немовля з велетенською кістою легень
Фото: Перше територіальне медичне об\'єднання міста Львова

У Львові лікарі врятували семимісячну дівчинку з велетенською кістою легень. Коли дитину доправили до Дитячої Лікарні Святого Миколая  лік йшов уже на години.

Про це повідомляє Перше медичне об’єднання Львова.

Ніколь народилася з кістою легень, але батьки про це не знали. Впродовж семи місяців життя дитини при кожному її вдиху кіста поступово надувалась, збільшувалась і заважала розвиткові легень, пояснять згодом лікарі. А потім утворення почало стискати та зміщати внутрішні органи грудної порожнини: серце, ліву легеню та трахею. І ось одного дня батьки помічають, що у їхньої крихітки з’явилася задишка, а вдихи стали короткими. Ніколь відразу ж везуть на огляд до місцевого лікаря в селі на Тернопільщині, де мешкає родина. Далі події розгортаються блискавично: районна та тернопільська міська лікарні, виявлення гігантської кісти і термінова відправка на Львів.

Ніколь привезли до Дитячої Лікарні Святого Миколая в критичному стані. Кіста займала дві третини об’єму легеневої тканини. Вона могла розірватись будь-якої миті і вбити грудне дитя. А показники кисню та артеріального тиску були вже критично низькі. Видаляти утворення потрібно було негайно. Тож крихітку відразу забрали до операційної. Кіста на той момент вже займала всю праву і частково ліву половину легень дівчинки. Ймовірно, хірургам доведеться видалити разом з кістою і половину органа.

Операція семимісячної дитини стала справжнім викликом для анестезіологів. Бо у нормі трахея має бути розміщена посеред грудної клітки, а в Ніколь цей орган був повністю зміщений вліво. Тож, аби ввести дівчинку в наркоз, анестезіологам довелося проявити неабияку майстерність. Ювелірну роботу виконали і дитячі хірурги. Вони побоювалися, що в Ніколь доведеться видалити всю легеню. Утім, найгірші прогнози не справдилися. Лікарі видалили лише середню долю це близько 30% від лівої половини.

Складне хірургічне втручання минуло успішно.

Після видалення велетенської кісти зміщені органи грудної клітки повернулися на свої місця. Ніколь дуже швидко відновилася. Вона вже повернулася додому та почувається добре. Дівчинка ростиме здоровою та розвиватиметься, як усі діти. А в майбутньому вона абсолютно безперешкодно зможе займатися спортом.

Потребуєте допомоги хірургів Дитячої Лікарні Святого Миколая?

Телефонуйте за номером: 0 800 333 003.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news