logo
27/04
2 ...

Територію «Сколівських Бескидів» планують розширити

19-10-2023 18:053074

Територію «Сколівських Бескидів» планують розширити
Фото: Львівська ОВА

Таку ідею запропонували під час зустрічі представників відділення Франкфуртського зоологічного товариства, НПП «Сколівські Бескиди», Сколівського військового лісгоспу, КЕВ м. Львова.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Отож, обговорили шляхи збереження цінних територій, на якій веде господарську діяльність ДП «Сколівський військовий лісгосп». Йдеться про територію площею понад 10 тис. га, яка розташована всередині масиву парку, однак, увійшла до складу парку без вилучення від користувача. 

Згідно з наукових досліджень (лісівничих, ботанічних, зоологічних, географічних) на території Сколівського військового лісгоспу є унікальні та типові ландшафти, види рослин і тварин, занесені до Червоної Книги України, тут проходять шляхи міграції багатьох видів тварин в т.ч.  зубрів, ведмедів і т.д. Найвища точка НПП «Сколівські Бескиди» – хребет з вершиною г. Парашка (1268 м.) знаходиться на території Сколівського військового лісгоспу. 

Найдієвішим шляхом збереження цієї цінної території є її передача у постійне користування національному парку, що зменшить навантаження на природні комплекси та обмежить використання ресурсів.

Для забезпечення повноцінного функціонування високорангового об’єкту природно-заповідного фонду України - національного природного парку «Сколівські Бескиди»,  учасники зустрічі підтримали пропозицію підготувати аргументоване звернення до Міністерства оборони України стосовно доцільності передачі у постійне користування парку земель, на яких веде діяльність Сколівський військовий лісгосп.

«Природнича цінність території підтверджується тим, що тут виявлено ділянки староківкових лісів, квазіпралісів. Як результат, у 2016 році оголошено пам’ятки природи - «Під Парашкою» та «Козій». Передача території до складу парку беззаперечно створить належні умови для збереження біорізноманіття. Окрім цього, це стане поштовхом до реалізації проєктів для реабілітації, зокрема й психологічної, захисників і громадян, постраждалих від російської війни, в природних умовах», – зазначила т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Оксана Війтик.

Карпати шукають довгострокові рішення ефективного використання свого природного потенціалу з урахуванням екологічних,соціально-культурних та економічних наслідків. З одного боку, території природних парків потребують інвестицій для розвитку інфраструктури для відпочинку, з іншого -  зростаючий тиск людини, викликаний збільшенням обсягу туристичного трафіку, може бути дуже шкідливим для природоохоронних територій Карпат.

Таким чином розвиток активного туризму повинен базуватися на концепції стійкості - збалансованості потреб туристів та збереження природного середовища. Саме це є у фокусі проєкту – збереження і промоція природоохоронних територій Карпат на засадах сталого туризму.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news