logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

«Скажи щось погане» – феномен розголосу музики через TikTok

06-11-2023 18:515139

«Скажи щось погане» – феномен розголосу музики через TikTok

За рік діяльності гурт «Скажи щось погане» набув багато поціновувачів та фанатів. Але початком популярності став момент, коли одна з перших композицій під назвою «Лох», набрала розголосу у TikTok, та зібрала велику аудиторію слухачів, це слугувало потужним поштовхом для подальшого розвитку. Гурт складається з двох людей, Артур Ситніков (вокал, бас-гітара) і Маргарита Гонтаренко (ударні). Проте перший невеликий альбом «Легіт», який набрав більше мільйона прослуховувань лише на платформі «Spotify», Артур записав без участі Маргарити. Про шлях Артура дізнаєтесь у цьому інтервʼю.

Розкажи про себе 

Мене звати Артур, мені 22 роки, я з Бердичева, і я безробітний. В мене є дует, який грає ґрандж постпанк інді рок. Називається «Скажи щось погане». Ми існуємо трішки більше одного року.   

Коли ти почав займатися музикою?  

Мені тоді було 11 років, я приїхав до бабусі на літні канікули. У кумів мого дядька є син Боря, з яким я дружив. Він на 5 років старший від мене, серйозний чувак. Я не знав, що він грає на гітарі. Якось приходжу до нього додому, чую звук гітари, і розумію, як же класно вона звучить. Я йому тоді сказав: «блін чувак, навчи мене». Він навчив мене грати два рифи і через два місяці я попросив на день народження у батьків гітару. Від тоді я займався музикою.  

 

В який момент зʼявилася ідея започаткувати гурт? 

До «Скажи щось погане» я брав участь у багатьох гуртах. Не планував ставати бас-гітаристом, але в Бердичеві мене запросили грати кавери на «Red Hot Chili Peppers», «Maroon 5» і схожих виконавців. Їм потрібний був бас-гітарист. Я нехотячи зголосився, але з тих пір мені сподобалось грати на басу. У Бердичеві було мало музикантів, тому я шлявся по різних групах. Однією із них був гурт «ЛютоПре», там я також грав на бас-гітарі. Пізніше, вже в Києві, я прийшов на репетицію якоїсь метал групи. Зрозумів, що це якесь гівно і просто відморозився. Але в мене була бас-гітара, було бажання грати, а ще я давно горів дуетами, наприклад «Slaves», де саме дві людини створюють класний саунд. Я зрозумів, що я цим надихаюсь і потрібно зробити щось своє. 

 

Як ти знайшов компаньйона для гурту? 

На той час вже вийшов мій перший мініальбом «Легіт», і я зрозумів, що мені потрібний барабанщик. Є такий виконавець «NLO», я написав його колишньому барабанщику Вані, надіслав послухати свій матеріал. Він сказав «блін, чувак, класний матеріал все-таке, але в мене троє жінок, дві студії, працюю на пʼятьох роботах, я не зможу до тебе вписатись». Проте він познайомився в Тіндері з дівчиною, яка якраз шукала, де можна пограти. Він показав мене, ну і так ми знайшлись з Марго, моєю барабанщицею. 

Коли ти відчув, що в тебе починає виходити?  

Я до сих пір не відчуваю це, якщо чесно. Я не вважаю гурт успішним. Можливо, це синдром самозванця якийсь, не знаю. В мене є треки, які відверто погані, але людям подобається і я не розумію, як це може подобатись.  

В момент, коли ти набрав розголосу, які в тебе були емоції? 

Цікаві насправді. Я тоді подумав: «вау, людям подобається, це прикольно». Вже пройшов рік і мене досі слухають, це класно. 

Які в тебе були відчуття від першого концерту «Скажи щось погане»? 

Змішані, тому що в мене була бас-гітара, але не було примочок до неї. Я брав їх у знайомих, які також виступали на тому концерті. Але в момент, коли ми вийшли, я почав грати і побачив, що люди підспівують, знають текст. Кайфанув максимально, але звук був дуже поганий.  

Подобається більше співати на концертах чи у студії? 

Вдома. Вдома виходить найкраще.  

Чи вкладав ти гроші в рекламу? 

Ні, взагалі ніколи. 

Який з твоїх треків тобі найбільше подобається? 

Найбільше подобається «Бар».

Яку музику слухаєш? 

Британський панк рок. 

Назви ТОП 3 українських виконавців, яких ти рекомендуєш 

На третьому місці «Merсury kill», чувак з Бердичева, дуже класно грає. 

Друге місце, це гурт «Kill! Kill! Kill!», дует з Тернополя, також бас і барабани, дуже всім раджу послухати.

І на першому місці «Latexfauna», в них класна музика.  

Які прибутки з музики в Україні? 

Я скажу так, гроші можна заробити, але не завжди. Зазвичай дуже витягують концерти, бо від прослуховувань прибуток невеликий, в місяць 150-200 доларів (у Артура близько 50 тис. прослуховувань за місяць, на платформі Spotify). З концертів дуже добре заробляю, але не завжди, дивлячись які організатори і так далі. 

Які плани на розвиток гурту у майбутньому?

 Хочу випустити шостий альбом за рік, це моя мрія. Хочеться робити якісний хороший матеріал, в мене не виходить поки що. Проте думаю, що в майбутньому вийде. 

Що порекомендуєш молодим виконавцям, які ще не отримали розголосу?

По-перше: не читати коментарі в TikTok.

По-друге: не вживати наркотики.

По-третє: просто насолоджуватися своєю творчістю. 

Маркіян Вачков, для Leopolis.news

Фото автора