logo
27/04
26/04
2 ...

Апартаменти проти промисловості. Чи зможе суд захистити економіку України? Справа незаконної забудови на Трускавецькій уже в суді

17-12-2023 15:023470

Апартаменти проти промисловості. Чи зможе суд захистити економіку України? Справа незаконної забудови на Трускавецькій уже в суді

Промисловість у час війни варто підтримувати. Здавалося би, це твердження зараз не потребує жодних доказів. Втім, так вважають на Львівщині далеко не усі. Відтак у Сокільниках на Трускавецькій хочуть звести на землі промислової зони та впритул до чинних підприємств апартаменти під личиною багатофункціонального комплексу. Справу зараз розглядає Феміда, а саме Львівський окружний адміністративний суд. Наступне засідання – уже 19 грудня.

Історія цієї будівельної «справи» тягнеться довго. Всупереч генплану Сокільників у вересні 2021 року видано містобудівні умови та обмеження на будівництво багатофункціонального комплексу (насправді це два 10-12 поверхові багатоквартирні будинки!) Загальна висота – 36 метрів (і це при тому, що в селах взагалі-то гранично допустимо зводити до 12 метрів).

Зміст текстових та графічних матеріалів спірного ДПТ (детальний план території), а також долученого до нього містобудівного розрахунку гранично допустимих параметрів для розміщення проектованих об’єктів в межах вулиці Героїв Майдану (Підстригача), не відповідає «Завданню на розробку детального плану території в межах вулиці Героїв Майдану (Підстригача)», погодженого начальником відділу містобудування та архітектури Пустомитівської РДА. Та виходить за межі території, щодо якої надано дозвіл на розробку детального плану. Оскільки крім вул. Героїв Майдану (Підстригача) фактично поширюється на вул. Трускавецька в с. Сокільники – а вони не перетинаються, не мають спільних проїздів та не поєднані спільною територією. Це суперечить рішенню №430 від 29.01.2018 про надання дозволу на розробку ДПТ, а також грубо порушує Генеральний план с. Сокільники.

Згідно з ним вказані території за функціональним призначенням віднесено до виробничої зони, а саме територій виробничих підприємств та території складів, баз, будівельних та транспортних організацій, комунальних підприємств. Вказаний «Детальний план території в межах вул. Героїв Майдану (Підстригача) в с. Сокільники Пустомитівського району Львівської області» (надалі ДПТ) було розроблено із порушенням вимог законодавства в сфері містобудівної діяльності, ДБН та Генерального плану с.Сокільники. У тексті ДПТ та графічних матеріалах містяться недостовірні відомості щодо фактичного стану території ДПТ, наявних на ній електричних мереж та їхніх охоронних зон. Сокільницькою сільською радою було затверджено вказаний ДПТ з порушенням процедури проведення громадського обговорення проектів містобудівної документації, вважають підприємці та мешканці села.

Місцеві підприємці, які роками (дехто понад два десятиліття) працюють на території чинної промислової зони у с. Сокільники по вул. Трускавецькій, одразу були неприємно вражені таким рішенням місцевої влади Сокільник. А там розміщені понад десять підприємств, зокрема і з іноземних капіталом. Вони справно сплачують усі податки, створюють робочі місця, виробляють продукцію. Ба навіть більше: розуміючи особливу потребу держави в міцній економіці саме зараз, у час війни, підприємці з Трускавецької планували збільшувати виробництво та розширюватися. Аби в України було більше коштів для закупівлі боєприпасів та інших потреб. Втім, будівництво поруч ставить такі плани щонайменше на паузу.

Тим часом будівельники діяли швидко та спритно. Будову розпочали відразу після початку війни, коли наклали мораторій на перевірки і відповідні державні органи, до яких звертались підприємці, не мали повноважень проводити перевірки. Відтак і закинули рекламу житла у інтернет.

Цікаво, що незабаром представник будівельників у суді… заперечив цю рекламу. Мовляв, якщо довільно подати, усяке по мережі гуляє. Однак, навіть попри рекламу, покупець про новітнє «трускавецьке» житло має знати небагато. Будівельна компанія, можна припустити, напустила таємничості. Не усім одразу повідомляють, що апартаменти – це не зовсім житло. Офіційно то вид нежитлових приміщень, тобто не квартири, а комерція без можливості прописки, з тарифами на комунальні послуги, визначеними для комерції тощо. Не надто діляться з людьми і планами щодо кількості квартир у такому «затишку». Втім, мешканцям села вдалося з’ясувати: тут буде майже тисяча квартир. Хто знає Трускавецьку, одразу зрозуміє: транспортний колапс і інші «приємні» несподіванки гарантовані. Про такі «дрібнички» як сусідні високовольтні лінії (і зведений впритул до електричної підстанції каркас будинку) не варто й казати, подумали собі забудовники. Як то кажуть, лишімо найкраще на свята!

Поки будівельники щосили ліпили «житло», обурені підприємці вкупі з небайдужими мешканцями Сокільник не робили збурень чи протестів, непотрібних у часі війни, а пішли до суду, адже мали усі законні підстави. «Наголошу, що це є комунальна земля в чинній промисловій зоні, а наша влада дозволяє будувати тут апартаменти. Зміна цільового призначення з земель промисловості на землі громадської забудови не відповідає генплану», - коментує справу голова ГО "Зручна громада" і мешканка села Сокільників Уляна Солонюк: "Про детальний план території ми довідалися лише наприкінці 2021 році, коли побачили видані містобудівні умови й обмеження і подали відповідні запити. Варто згадати, що в газеті було оголошення для людей про будову… складських приміщень. Натомість у детальному плані  – багатофункціональний комплекс, вказані інші вулиці. Маємо велику підозру, що в цей ДПТ  вносили зміни. А це вже поле роботи для правоохоронців".

Наразі юристи у суді надають ще нові докази для захисту промисловців, хоча люди уже потроху втрачають надію на Феміду і на справедливе рішення. Лише розуміння ситуації через війну стримує підприємців від протестів, але люди сподіваються, що зможуть і надалі працювати на Трускавецькій. А це значить – виробляти продукцію, наповнювати економіку регіону задля перемоги. Щоби захистити свої права, звернулися до бізнес-омбудсмена. Хочуть також і ще раз запитати місцевих посадовців: потрібні їм промислові виробництва та податки чи ні? Тим часом усіх – і журналістів, і мешканців Сокільників, та й просто небайдужих до господарки України у війні – запрошують на засідання суду. Воно пройде у вівторок, 19 грудня, об 14 за адресою Львів, вул. Чоловського, 2.  

Маркіян Войтович, Leopolis.news