logo
27/04
26/04
25/04
2 ...

«Це війна, я не можу казати, що планую» – Залужний про новий контрнаступ

18-12-2023 14:54880

«Це війна, я не можу казати, що планую» – Залужний про новий контрнаступ
Фото: Міноборони

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що не може коментувати військові плани, зокрема нібито запланований новий контрнаступ на 2024 рік.

Про це він заявив у відповідь на запитання РБК-Україна щодо статті у німецькому виданні Welt.

«Це війна, я не можу казати, що я планую, що ми маємо робити. Інакше це буде шоу, а не війна, ціна якому – людські життя. Про це не можна казати в жодному разі», – відповів Залужний.

Раніше видання Welt наеписало, що досі багато броньованої техніки, яку Україні обіцяли союзники, не використано, а частина взагалі ще не доїхала. Наприклад, Німеччина та партнери обіцяли 200 танків Leopard 1, з них отримано лише 30 одиниць.

«Водночас запит у США на гелікоптери Black Hawk та Apache, винищувачі F-16 та F-18, танки Abrams, ракетні комплекси великої дальності, БПЛА та боєприпаси говорить про великі плани України, зазначають журналісти Welt. Німецький експерт з безпеки та політичний радник Ніко Ланге вважає, що українські війська планують перейти до мобільної війни, яка так і не реалізувалася під час літнього контрнаступу», – йдеться у статті німецького видання.

Видання також пише, що Залужний погодився на літній контрнаступ нібито з політичних міркувань. Бо не бачив реальних шансів на успіх без авіаційної підтримки. Внаслідок цього українські війська йшли на штурми малими піхотними групами, а не з використанням бронетехніки. Welt зазначає, що це було розумним кроком, який дозволив зберегти особовий склад та виграти час на отримання систем озброєння від Заходу.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news