logo
27/04
20/04
19/04
16/04
12/04
10/04
09/04
26/03
19/03
11/03
05/03
28/01
20/01
19/01
2 ...

Львівське летовище – перейменувати на аеропорт «Львів» імені Короля Данила» | Блог Володимира Гірняка

12-04-2024 19:15427

Львівське летовище – перейменувати на аеропорт «Львів» імені Короля Данила» | Блог Володимира Гірняка

Друзі, зарухалася анонсована справа щодо перейменування львівського летовища. Провів консультації з істориками, громадськими діячами, котрі підтримують ідею. Так, сьогодні окреслили подальші кроки, зокрема з відомим істориком-медієвістом Володимиром Александровчем, громадським діячем Олегом Подвірним та іншими зацікавленими особами.

Коротко нагадаю про суть справи.

9 листопада 2011 року аеропорту «Львів» було присвоєно ім'я Данила Галицького. Таке рішення Кабінет міністрів зрадника Азарова ухвалив за поданням ще одного діяча колаборантської Партії регіонів, тодішнього віце-прем'єр-міністра Бориса Колеснікова. При цьому було проігноровано позицію львів'ян, які виступали, аби в назві фігурував титул «король», яким володів Данило Романович.

Сьогодні особливо зрозуміло, що відмова згадати про титул найвпливовішого володаря Русі свого часу була нічим іншим, як підігруванням офіційній російській історіографії, котра введеним лише у ХІХ столітті означенням «Галицький» маргіналізує володаря Києва та короля Русі. А саме такий титул отримав Данило Романович після коронації. 

Свого часу на цю тему влучно висловився видатний український історик Ярослав Дашкевич, який зазначив: «Намагання применшити або навіть принизити постать короля Данила Романовича налічують в російській історіографії та в покірній їй українській – уже півтора сторіччя". 

Зараз створюємо ініціативну групу і  пропонуємо відновити справедливість і перейменувати львівське летовище на аеропорт «Львів» імені Короля Данила». Такий крок, крім відновлення історичної справедливості, матиме й політичне значення для розвінчання російської міфології та ствердження тяглості української державності у лоні європейської цивілізації.  

Вважаємо, що саме зараз на часі здійснити таке перейменування, адже, пов'язані з ним технічні проблеми не будуть створювати незручностей, з огляду на незадіяність аеропорту у цивільних аероперевезеннях. 

Звісно, вивчаємо фінансову можливість, враховуючи, що першочергові потреби сьогодні у забезпеченні фронту. Хоча не треба забувати, що війна йде не просто за території, а за історичну пам'ять, яку хоче присвоїти Москва.