logo
26/04
25/04
24/04
23/04
2 ...

Нова домовленість про «тишу» на Донбасі: вперше забороняється вести будь-який вогонь

18-07-2019 14:422205

Нова домовленість про «тишу» на Донбасі: вперше забороняється вести будь-який вогонь
Фото: ДПСУ

Згідно з домовленістю про безстрокове припинення вогню на Донбасі з 21 липнявперше буде заборонено будь-яке ведення вогню. Також передбачено відповідальність за порушення заборони.

Як повідомляє «Українська правда», про це сказав представник України в підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний на брифінгу 18 липня у Києві.

«Досягнуті домовленості, що з 0:01 21 числа починається безстрокова заборона на обстріли. Вперше в документі зазначено, що забороняється будь-яке ведення вогню. В заяві зазначено відповідальність осіб за відкриття вогню, а також передбачено публічну заяву сторін про припинення вогню», - підкреслив він.

За словами Безсмертного, позиція української сторони така, що період тиші "був максимальним, а можливо – назавжди».

Також він повідомив, що сторони домовилися припинити подальше мінування території, щоб мінімізувати загрози цивільному населенню.

Безсмертний наголосив, що наразі «важливо зберегти позитивну динаміку», і дати можливість зростанню довіри, яка «наразі знаходиться на мінімальному рівні».

«Немає ніякої зради. Це максимум, що можна було на дискутувати на цьому рівні довіри», – пояснив він результати поточних домовленостей.

Нагадаємо, після вступ на посаду президента Володимир Зеленський повернув у Мінський переговорний процес другого президента України Леноніда Кучму.

Новий голова української делегації у Тристоронній контактній групі в Мінську Леонід Кучма заявив про необхідність прописати в нових домовленостях про «режим тиші» в зоні збройного конфлікту норму «не стріляти у відповідь».

Пізніше Кучма пояснив, що українські війська під час режиму тиші на Донбасі не мають відповідати на «провокаційні обстріли» з цивільних об’єктів.

Нагадаємо, сьогодні бойовики майже годину гатили з гранатометів у районі Пісків.

Leopolis.news