logo
25/04
24/04
2 ...

8% українців уважають себе радянськими людьми – опитування

21-08-2019 15:401529

8% українців уважають себе радянськими людьми – опитування
Фото: dyvys.info

Асоціація із «радянською людиною» притаманна більше жителям Півдня та Сходу України, людям старшого віку і біднішому населенню.

Такими є результати дослідження, яке в серпні провела Соціологічна група «Рейтинг».

Як зазначають соціологи, зберігається значний відсоток тих, хто ідентифікує себе насамперед громадянином України: 2010 року тих, хто міг себе так назвати було 57%, а цього року – 65%.

«Водночас цьогоріч зафіксовано найменшу за час досліджень кількість тих, хто ідентифікував себе як жителя свого регіону, міста, села (15%), також зменшилася кількість тих, хто обрав би альтернативу «просто людина» (18% цьогоріч, 29% – минулого року)» – йдеться в повідомленні.

Трохи зріс відносно минулого року відсоток тих, хто назвав би свою національність (16%). Ще 10% відсотків ідентифікують себе насамперед за родинною роллю, 8% – як радянську людину, 7% – як європейця, ще 6% – громадянин світу, близько по 3-4% назвали б свої релігійні переконання або професію.

«Громадянин України», як ідентифікатор, є домінуючим у всіх регіонах України, водночас на Заході таких респондентів найбільше – 72%, у Центрі обрали цю альтернативу – 66%, на Півдні – 62%, на Сході – 51%. Також вона більш характерна для молодших респондентів і чоловіків. А для жінок за результатами опитування відносно важливіша ідентифікація з родинною роллю», – йдеться в пресрелізі.

Ідентифікація «просто людина» більш популярна серед жителів Центру і Півдня, а «житель свого регіону», «родинна роль» – для жителів Сходу. Також асоціація із «радянською людиною» притаманна більше жителям південного та східного макрорегіонів, людям старшого віку і біднішому населенню. Більше ототожнюють себе з «європейцями» забезпеченіші особи, а із «громадянином світу» – наймолодші респонденти. 

Дослідження проводили методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face) 7-12 серпня серед населення України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність становить 2000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,2%.

Leopolis.news