logo
24/04
21/04
19/04
18/04
16/04
15/04
08/04
04/04
01/04
30/03
22/03
21/03
15/03
06/03
2 ...

ДПС почала вимагати у чоловіків, які мають право виїзду за кордон, додаткові довідки від ТЦК: чи законні такі дії

02-02-2024 16:17649

ДПС почала вимагати у чоловіків, які мають право виїзду за кордон, додаткові довідки від ТЦК: чи законні такі дії
Фото: ілюстративне

При перетині кордону українські прикордонники почали вимагати в чоловіків довідку з ТЦК та СП чи документи, які підтверджують надання відстрочки від мобілізації. Без них не пропускають, навіть якщо громадянин на законних підставах може виїжджати за кордон під час дії воєнного стану. Але прикордонники не мають права вимагати такі документи, розповідає керуючий партнер юридичної компанії «Армада» Олександр Кузнєцов та пояснює, що робити, якщо працівники ДПСУ все-таки відмовляють у перетині кордону /Forbes/

Правила перетину кордону громадянами України прописані у постанові Кабміну №57 від 27 січня 1995 року «Про затвердження правил перетинання державного кордону громадянами України». Саме ця постанова визначає підстави для перетину кордону й під час воєнного стану. Також документи, які повинні надати громадяни, щоб перетнути кордон: паспорт громадянина України для виїзду за кордон (загальногромадянський закордонний паспорт), дипломатичний паспорт, службовий паспорт, проїзний документ дитини, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу.

У передбачених міжнародними договорами України випадках замість перелічених документів можуть використовуватися інші документи на право виїзду з України та вʼїзду в Україну.

Серед таких документів немає довідки з Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) чи документів, які підтверджують надання відстрочки від мобілізації громадянам. Будь-яка вимога надати інші документи або дозволи від ТЦК та СП не відповідає чинному законодавству.

Але на практиці маємо протилежну ситуацію, коли українські прикордонники при виїзді громадян з України просять надати документи, яких не мають права вимагати. Ба більше, форма яких не затверджена і яких не існує в природі.

Виїзд за кордон осіб з інвалідністю

Також на українських пунктах пропуску вже не випускають осіб з інвалідністю третьої групи, посилаючись на зміну закону про мобілізацію. Однак законопроєкт №10378 від 25 грудня 2023 року про внесення змін до порядку військового обліку осіб з інвалідністю лише проходить законодавчу процедуру. На сьогодні офіційних змін до чинного законодавства внесено не було.

Згідно з правилами перетину кордону, виїжджати з України в умовах воєнного стану можуть особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус. У Правилах перетину кордону, затверджених постановою КМУ №57, не вказані конкретні групи інвалідності. Отже, йдеться про всі групи.

Якщо ви маєте інвалідність та документальне її підтвердження, маєте право перетинати кордон. Жодної згадки про дозвіл від ТЦК та СП чи документу, який підтверджує підставу для відстрочки, немає.

Багатодітні батьки

Багатодітний батько – це чоловік, який виховує трьох чи більше дітей віком до 18 років. Ситуація з цією категорією осіб дещо складніша. Згідно з Правилами перетину кордону, ця категорія громадян зазначена в одному переліку з іншими категоріями, які мають право виїжджати за кордон та відстрочку. Тобто спеціальної норми, яка б врегульовувала правила виїзду саме багатодітних батьків немає. Як наслідок, наразі відсутній чіткий перелік документів, які повинен мати при собі багатодітний батько та які мають право вимагати прикордонники.

Донедавна достатнім вважалося наявність у багатодітного батька на руках: свідоцтв про народження дітей, документів, що підтверджують те, що ці діти знаходяться на утриманні у цього громадянина (прописка за спільною адресою, рішення суду). 

Але прикордонники стверджують, що останнім часом вони зафіксували низку зловживань, пов’язаних з підробкою документів. Позиція ДПСУ така. У зв’язку з неодноразовим виявленням підробки документів, фактом підтвердження їхньої вірогідності виступає відмітка від ТЦК та СП у військово-обліковому документі про відстрочку. Або довідка від ТЦК та СП про відстрочку, чи витяг із протоколу ТЦК про ухвалене рішення щодо відстрочки.

Однак органи державної влади під час здійснення своїх повноважень повинні керуватись Конституцією України та чинним законодавством. На сьогодні змін до законодавства, яке регулює перетин кордону (зокрема, щодо наявності дозволу від ТЦК та СП на перетин кордону чи наявності іншого документу, який підтверджує дозвіл від ТЦК та СП), не внесли. Окрім цього, так само до чинного законодавства не внесли й зміни щодо обов’язку кожного військовозобов’язаного громадянина України мати при собі військово-обліковий документ.

Отже, вимога працівників ДПСУ під час перетину кордону пред’явити військово-обліковий документ, дозвіл від ТЦК та СП або документальне підтвердження наявності підстави для відстрочки – є незаконною. 

Чи має право чоловік, дружина якого вагітна третьою дитиною, право на перетин кордону?

У такому випадку слід керуватись нормами Сімейного кодексу України: дружина має право на утримання чоловіком під час вагітності. Звідси виходить, що саме дружина під час вагітності має право на утримання, а не дитина, яку вона виношує.

Разом із тим норми закону №3543-XII від 21 жовтня 1993 року «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», які дають право на відстрочку від мобілізації та гарантують право виїзду за кордон багатодітним батькам, поширюються на осіб, які утримують трьох і більше дітей. 

Отже, ще не народжена дитина не буде вважатись такою, яка перебуває на утриманні батька. Тому такий батько не матиме ні підстави для відстрочки від військової служби, ні права на перетин кордону.

Кілька порад

Громадянин України, який має право згідно з чинним законодавством на перетин кордону, повинен мати при собі оригінали документів. Наприклад, про народження дитини, про інвалідність дитини чи інвалідність людини, яка виїжджає. А також взяти з собою видруки чинного законодавства, де міститься перелік осіб, які не підлягають мобілізації, а також витяг із правил перетину кордону Постанови №57.

Якщо працівники ДПСУ все-таки відмовлять у перетині кордону, фіксуйте цю відмову, просіть надати її в письмовому вигляді, щоб потім її оскаржити.

Одночасно з першою порадою зафіксуйте відмову від перетину державного кордону, залишивши звернення на гарячій лінії ДПСУ. При цьому потрібно зазначити пункт пропуску, посаду, прізвище та імʼя працівника, який заборонив виїзд за кордон. Та стисло викласти суть обставин, які документи були надані для огляду прикордоннику.

Оскаржити незаконні дії можна до вищого керівництва органів Державної прикордонної служби, а також в судовому порядку, подавши позовну заяву до адміністративного суду про протиправну відмову у виїзді за кордон. У позові слід мотивувати наявність свого права на виїзд і надавати докази того, що саме такі документи були надані під час спроби перетнути кордон і була отримана відмова. Суд має констатувати протиправність відмови та зобов’язати надати право виїзду. Отримане рішення суду слід брати з собою при наступній спробі виїзду за кордон. 

Ситуація досить неоднозначна, адже працівники ДПСУ керуються не чинним законодавством, а внутрішніми розпорядженнями та наказами. Однак закони та підзаконні нормативно-правові акти мають вищу юридичну силу, ніж внутрішні розпорядження керівника ДПСУ.  

Leopolis.news