logo
24/04
21/04
19/04
18/04
16/04
15/04
08/04
04/04
01/04
30/03
22/03
21/03
15/03
06/03
2 ...

Як донорська кров потрапляє на фронт

15-03-2024 16:03520

Як донорська кров потрапляє на фронт
Фото: vechirniy.kyiv.ua

Як зберігається і перевозиться до фронту донорська кров /ДонорUA/

15 березня — річниця створення першого у світі банку крові. Відкрили його 1937 року в одній із лікарень Чикаго — тоді кров можна було зберігати до 10 днів. Сьогодні технології зберігання крові складніші та надійніші, але і виклики — складніші, особливо в Україні.

Шлях від донора до пацієнта

Пряме переливання крові від донора до реципієнта, яке інколи можна побачити в кіно, майже ніколи не робиться. Кров тестують, обробляють, найчастіше сепарують на окремі компоненти та зберігають у спеціальних камерах, перш ніж вона потрапить до пацієнта.

Саме тому ДонорUA постійно наголошує на важливості регулярного донорства, особливо під час повномасштабної війни. Коли до лікарні привозять поранених, військових чи цивільних, немає часу шукати донорів — кров уже має бути підготовлена належним чином, вона уже має бути в наявності. І лише регулярні донації забезпечать достатній запас для рутинних і ургентних потреб.

Для зберігання використовується спеціальне холодильне обладнання з надійними замками або пристроями обмеження доступу. При зберіганні проводиться постійний моніторинг температурного режиму. Компоненти різних груп і резус-факторів зберігаються в окремих холодильниках або на окремих полицях.

Еритроцити зберігаються при температурі від +4°С до +6°С до 24 годин. Тромбоконцентрат при кімнатній температурі може зберігатися до доби, або до 72 годин за умови постійного перемішування у спеціальному пристрої. Лейкоцити зберігають при кімнатній температурі або у холодильнику при 4-6 градусах до 24 годин. Плазма ж заморожується і зберігається до 12 місяців за температури від -30°С до -40°С та до 2 років — при нижчих температурах.

Транспортування крові та її компонентів

Забір крові здійснюють міські й обласні центри крові, після чого її слід транспортувати до лікарень. Для цього використовуються спеціальні автівки, обладнані холодильниками. При перевезенні крові не допускається її струшування, перевертання ємностей чи перепади температури.

Для потреб фронту кров транспортують практично з усієї України — вона може подолати сотні кілометрів. Процес перевезення організовує ДонорUA у співпраці з МОЗ України — ви також можете взяти в ньому участь і задонатити, аби поранені захисники й захисниці вчасно отримували допомогу. Сама кров є безкоштовною, але процес транспортування потребує спеціального обладнання, а водії часто ризикують життям.

Використання донорської крові на фронті

У вересні 2023 року бойовим медикам дозволили робити переливання крові на догоспітальному етапі, себто до того, як поранений потрапить до шпиталю чи стабпункту. Це надважливий кров, оскільки для порятунку життя компенсувати крововтрату важливо у першу годину після поранення, а краще — у перші 36 хвилин, а евакуація може тривати годинами.

Для догоспітального переливання важлива наявність як самої крові — це залежить від донорів, себто від нас із вами — так і відповідного обладнання. Для зберігання потрібні компактні холодильники, які можна живити в умовах відсутності електропостачання, а також пристрої для підігріву компонентів крові перед її переливанням. З цим ви також можете допомогти та придбати прикрасу з благодійної колекції, створеної ДонорUA і ZARINA в межах проєкту «Моя група крові». Прибуток від продажу спрямовується на закупівлю вищезгаданого обладнання, а також організацію навчання військових і бойових медиків, аби якомога більше з них уміли робити переливання крові.

Реєструйтеся на ДонорUA і долучайтеся до донорського руху — ваша кров переможе!