logo
24/04
21/04
19/04
18/04
16/04
15/04
08/04
04/04
01/04
30/03
22/03
21/03
15/03
06/03
2 ...

У тюрмі Таїланду вже три роки сидить альпініст зі Львівщини

06-02-2024 10:37909

У тюрмі Таїланду вже три роки сидить альпініст зі Львівщини
Фото: з фейсбук-сторінки Георгія Сутуріна

Львівського альпініста й фотографа, якого вважали мертвим, знайшли в тюрмі Таїланду /Еспресо.Захід/

Альпініст та фотограф родом з Львівщини Георгій Сутурін декілька років вважався мертвим, однак як виявилося, він перебуває у в’язниці в Таїланді. Його друзі просять МЗС посприяти, щоб чоловіка повернули додому.

Хто такий Георгій Сутурін 

Георгію 58 років. Він родом з Львівщини, а саме з Червонограда. У 80-х та на початку 90-х років минулого століття, чоловік активно займався альпінізмом. Пройшов гори Кавказу і Паміру. Крім цього, Георгій активно захоплюється фотографією, роблячи різні мистецькі світлини з яким можна ознайомитися в його інстаграм.

Спершу Георгій жив у Львові, потім переїхав до Києва. А кілька років тому чоловік вирішив знайти себе в іншій країні. Тому зі своєю подругою переїхав у Таїланд. Однак у кінці 2018 року, його друзів повідомили, що Георгій помер у Таїланді.

«Про це мені повідомила його подруга. Це було у грудні 2018 року. Вона написала повідомлення, що Георгій помер. Після того, видалила свій акаунт і я не зміг дізнатися більше. Тому фактично до сьогодні думав, що він мертвий. Але як виявилося, ні, Гоша живий, він всі ці роки був в Таїланді у бангкокській тюрмі», - каже львів’янин Сергій Федірко з яким Георгій Сутурін разом ходили в гори.

Також Федірко опублікував у фейсбук інформацію про це.

Як стало відомо, що альпініст живий

Про те, що Георгій живий стало відомо завдяки опозиційному російському інтернет-ЗМІ «Медуза». Вони написали інтерв'ю з Глібом Колядіном — піаністом, який грає із популярною групою «Би-2». Музиканти висловлюють антивоєнні гасла, тому є небажаними у Росії. 24 січня 2024 року гурт у повному складі затримали у Таїланді через відсутність робочої візи. Артисти припускають, що це було влаштовано спеціально російським консульством, щоб їх видворити в Росію, де їх могли б затримати. Та допоміг розголос й паспорти інших країн. Як би там не було, спершу артисти перебували у туристичній в’язниці у Пхукеті, та потім через тиск з боку російського консульства, їх перевели у Бангкок.

«Але в Бангкоку з нами трапилося кілька днів пекла, тому що ми опинились у Immigration detention center – у міграційному центрі. Це не в'язниця, а місце для тимчасового утримання мігрантів. Люди, які там сидять, вважають, що це набагато гірше за в'язницю. Там абсолютно нелюдські, жахливі умови утримання», - розповідає Гліба Колядіна і додає, що камера була закрита без вікон і без денного світла, а у ній цілодобово горіли лампи. 

У камері сиділо 86 людей з різних країн – Малайзії, Китаю, Росії та України. Власне, що розповідаючи про жахливі умови життя у цій в’язниці, де лише раз на тиждень на короткий час випускають в’язнів подихати повітрям, російський музикант згадав про альпініста з Львівщини, який вважався мертвим.

«У цій в'язниці для мігрантів досі сидить людина з України Георгій Сутурін. Він сидить уже три роки – за ці три роки ніхто з українського консульства до нього так і не прийшов. Людині 58 років, за минулі три роки вона втратила зв'язок зі своїм сином. Він потрапив туди до пандемії, прожив там увесь цей час і два роки війни — він взагалі не в курсі того, що відбувається у світі. Він дізнається про новини з уривків англомовних газет, які трапляються йому в руки раз на тиждень на прогулянці. Він не знає, що сталося з Бучею, він не знає, що сталося з Маріуполем. Він знає тільки, що у світі відбувається повна темрява, причому зі слів людей, які потрапляють до цієї в'язниці. А головне, він не знає, чи живий його син чи ні і що з ним відбувається. Він дуже хоче повернутись до себе на батьківщину. Його щиро шкода, і йому дуже хочеться допомогти. У нашій камері не було жодної людини, яка б зробила щось жахливо жахливе або навіть очевидно погане». – сказав Гліб Колядін.

Як можна звільнити Георгія Сутуріна 

Про таїландські тюрми кажуть, що туди легко потрапити, але дуже складно вибратися. За словами Гліба Колядіна, без розголосу і допомоги консульства, звідти можна вийти лише завдяки хабарю.

«Існує цілком «легальний» — за їхніми мірками метод. Ти просто кажеш офіцеру: у мене є гроші, я готовий собі купити квиток. Кажеш, куди хочеш летіти, і летиш», - говорить Колядін.

Невідомо за що затримали Георгія, його друзі можуть лише робити припущення. Дехто сказав «Еспресо.Захід», що можливо через наркотики, однак інші заперечують, кажучи, що Георгій Сутурін не вживав їх в Україні. У будь-якому разі, дивно те, що консульство України в Таїланді не намагається звільнити нашого земляка.

Олесь Пограничний знає Георгія з початку 90-х років, він також з ним ходив у походи. Чоловік закликає, щоб МЗС відреагувало на цю історію.

«Консульські установи мають надавати підтримку громадянам України! Це одна з їхніх функцій! Наш колега-альпініст із Львівщини Георгій Сутурін, котрий майже 6 років вважався зниклим безвісти, вже тривалий час перебуває у вʼязниці в Бангкоку. Незалежно від того на яких підставах він там перебуває і за що, він має отримувати належну підтримку від держави Україна. Просимо у чиїх це силах допомогти Георгієві найперше отримати таку підтримку», - написав у фейсбук Олесь Пограничний.

Сергій Федірко сказав «Еспресо.Захід», що 5 лютого написав листа у консульство, де попросив їх з'ясувати обставити пов'язані з його другом Георгієм.

«Можливо, він у щось вляпався, я не знаю, але вважаю, що ця історія потребує інформаційного розголосу. Сподівається, що наше МЗС допоможе повернути Георгія додому», - сказав Сергій Федірко.