logo
03/05
2 ...

Львівська облрада закликала ВРУ і Кабмін припинити цькувати Фаріон

06-02-2024 17:09646

Львівська облрада закликала ВРУ і Кабмін припинити цькувати Фаріон
Фото: Ірина Фаріон

Львівська обласна рада ухвалила звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо неприпустимості переслідування захисників української мови.

Таке рішення депутати ухвалили на засіданні сесії ЛОР.

«Ми, депутати Львівської обласної ради, обурені спекуляціями на мовному питанні, які активно поширюються останнім часом. Певні сили намагаються поставити під сумнів статус української мови як єдиної державної та зробити її предметом маніпуляцій. І це в час війни, коли саме українська мова об’єднує націю в боротьбі з ворожою навалою.

У новітній українській історії вже не раз були періоди, коли українці змушені   ставати на захист своєї мови. Це і 90 роки, і часи Кучми-Медведчука, і під час ухвалення  закону «Ківалова-Колесніченка» за правління Януковича, коли Україну сколихнув потужний Мовний майдан.

Сьогодні ми стурбовані тим, що довкола питання державного статусу української мови організовують провокації, очевидно, маючи на меті розколоти суспільство та розхитати й без того важку ситуацію в державі. І виграє від цього тільки ворог.

Історія ганебного цькування мовознавиці, професорки Ірини Фаріон – разючий приклад репресій проти тих, хто рішуче обстоює державний статус української мови та національний розвиток України.

Ми, депутати Львівської обласної ради, звертаємось до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України з вимогою припинити переслідування Ірини Фаріон і вжити дієвих заходів для утвердження та розвитку державної мови. Закликаємо не допустити, щоб в Українській державі карали українців за українську мову. В Україні єдина державна мова – українська!», - йдеться в тексті документа.

Нагадаємо, 5 листопада 2023 року вийшла програма «Рандеву з Яніною Соколовою», де філологиня Ірина Фаріон розкритикувала російськомовних українських військових, зокрема з Третьої штурмової бригади (створена на базі добровольчого формування «Азов»). Вона сказала, що не може назвати їх українцями.

Вранці 7 листопада після інтерв'ю з мовознавицею уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець написав, що звернувся до Національної поліції України, СБУ та Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо дискримінації. Лубінець прямо не назвав прізвища Фаріон, однак його заява з'явилася на тлі скандалу з нею, який зараз обговорюють у соцмережах.

Студенти «Львівської політехніки» звернулися до поліції через висловлювання Фаріон щодо військових.

Також на одному із корпусів Львівської політехніки наклеїли листівки із закликами звільнити Ірину Фаріон, яка викладає у цьому навчальному закладі.

На сайті Львівської політехніки оприлюднили офіційну позицію навчального закладу. Там уточнили, що Львівська політехніка не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом.

Адміністрація «Львівської політехніки» зустрілася зі студентами, які прийшли з вимогою звільнення Фаріон.

СБУ відкрила провадження щодо Фаріон за чотирма статтями. Після цього її звільнили з посади професора Національного університету «Львівська політехніка».

Фаріон заявила, що оскаржуватиме рішення про звільнення у суді.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news