logo
30/04
29/04
27/04
26/04
25/04
2 ...

У містах до 350 тисяч людей має бути не більше двох вишів – МОН

13-02-2024 20:00550

У містах до 350 тисяч людей має бути не більше двох вишів – МОН
Фото: facebook.com/mychailo.wynnyckyj

Заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький вважає, що у містах із населенням від 100 до 350 тисяч людей варто утримувати не більш двох вишів.

Про це він заявив за результатами засідання Спілки ректорів закладів вищої освіти України. 

Під час засідання він виступив із доповіддю, у якій окреслив два головні критерії, що мають впливати на укрупнення закладів:

1. Відповідність кількості населення міста чи області. Наголосив, що у містах, де проживає менше 100 тисяч населення й працює один ЗВО, його слід зберегти (мова йде про Острог, Глухів, Дрогобич, Ізмаїл, Ніжин, Кам’янске тощо). Адже ЗВО тут є практично містоутворюючими закладами. У містах, де мешкає від 100 до 350 тисяч громадян, варто утримувати не більше двох ЗВО (наприклад, Полтава, Тернопіль, Івано-Франківськ, Чернігів, Луцьк, Житомир, Суми). У містах із кількістю мешканців більш як 350 тисяч може формуватися мережа ЗВО, що передбачає заклади трьох типів: навчальні інститути, які мають тісний зв'язок із роботодавцем, дослідницькі університети та міжгалузеві (світоглядні) або спеціалізовані (напр. музичні) академії.

2. У ЗВО (крім містоутворюючих і спеціалізованих академій) має бути не менше 5 тисяч студентів денної форми навчання. Наша ціль - середня кількість студентів в одному ЗВО України на рівні 10 тис. Зараз у закладах МОН середня кількість - 6648. Є й такі, у яких понад 25 тис. студентів, але усереднина цифра надто низька, що негативно впливає на можливості вибору дисциплін студентами, і розпорошує цінний людський і матеріальний ресурс. 

За словами Михайла Винницького, приєднанню будь-якого ЗВО має передувати аналіз стану конкретного ЗВО, що включатиме результати фінансування за критеріями формули (постанова Кабміну № 1146), вивчення стану акредитацій освітніх програм, наявність у місті відповідного партнера ЗВО.

 Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news