logo
20/04
10/04
22/03
12/03
04/03
02/03
26/02
19/02
10/02
04/02
25/01
22/01
20/01
08/01
2 ...

Жоден раб не підкоряється законам розуму | Блог Олега Филика

02-03-2024 19:19459

Жоден раб не підкоряється законам розуму | Блог Олега Филика

Коли у людей зникає відчуття гідності, виникає відчуття стада. Стада  де кричать вам, що не можна розгойдувати човен, бо ви перешкоджаєте тим, хто намагається пробити дно.

Кожне стадо росте в міру того, як ростуть його цілі. А ціль у стада одна ніхто поза стадом залишитися не має. В стаді кожен сам собі я. Стадо не помічає зради у виборі свого способу порятунку. В стаді всі хочуть догоджати пастухові. І це не важко. Але кожен хоче догоджати більше від інших. Люди починають змагатися за право бути обдуреними, приниженими й використаними. Для стада найкращий спосіб поділитися думками це нав'язати їх.

Після геноцидів і тоталітарних утисків ідеального народу бути не може. Бо життя в одній країні з задуреними пропагандою співгромадянами аналогічне проживанню в одній кімнаті з алкоголіками/наркоманами. Ви можете самі не вживати наркотичних речовин і, навіть, намагатися не звертати уваги на змінений стан співмешканців це все одно вплине на якість вашого життя аж до фатальних наслідків.

Нам слід частіше читати Лесину «Кассандру» геніальний переспів історії міста, що хотіло лише позитиву, живучи в ехокамері породженого віртуального світу симуляції. Будь-яка диктатура будь-то людини чи партії веде до двох форм шизофренії: монологу та мавзолею. Мавзолею у нас ще немає, а от монолог міцніє з кожним днем. Тож є над чим замислитися.

Проблема в тому, що думати немає кому, бо такої інтелектуально зубожілої владної еліти країна ще не мала за всю історію її існування. Якщо коротко, то скільки рабів стільки ворогів. Бо дурень завжди може більше заперечувати, ніж філософ довести. І найголовніше: важливо не те, кому виносять вирок, а хто несе покарання!