logo
01/05
30/04
29/04
28/04
26/04
25/04
2 ...

Виставку «Знайти Романа Шухевича», яку презентували в Білогорщі, можна оглянути у музеї «Тюрма на Лонцького»

06-03-2024 13:39282

Виставку «Знайти Романа Шухевича», яку презентували в Білогорщі, можна оглянути у музеї «Тюрма на Лонцького»
Фото: Віталія Грабара

На території зруйнованого 1 січня 2024 р. внаслідок влучання російських безпілотників Музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Білогорщі, що на околиці Львова, відбулися пам’ятні заходи.

Про це повідомила промоменеджерка Галина Гузьо. 

74 роки тому, 5 березня 1950 р., саме тут, у садибі, Головний командир Української повстанської армії прийняв свій останній бій.     

У рамках заходів із вшанування Романа Шухевича, організованих Львівською ОВА, Львівською обласною радою та Львівським історичним музеєм, Центр досліджень визвольного руху представив виставку «Знайти Романа Шухевича» про життя та діяльність головного командира УПА.

Два десятки інформаційних банерів допоможуть зруйнувати міфи про генерала Шухевича та розповісти унікальну й досі невідому історію його життя. Одразу опісля презентації на руїнах знищеного музею в Білогорщі виставка «Знайти Романа Шухевича» перемістилася до Львова – у Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» (вул. Степана Бандери, 1). Тут вона триватиме кілька місяців – до 30 червня, дня народження головнокомандувача УПА Романа Шухевича. Вхід на виставку – вільний.

Виставка «Знайти Романа Шухевича» створена за підтримки Українського культурного фонду на основі матеріалів книги наукової співробітниці Центру досліджень визвольного руху д-ра Олесі Ісаюк «Роман Шухевич. Життя легенди» (Наш Формат, 2023). Креативні рішення та дизайн: Василина Думан, Юстина Могитич.

«Виставка "Знайти Шухевича" - це розповідь про Головного командира УПА зрозумілими словами, - каже авторка книги «Роман Шухевич. Життя легенди» Олеся Ісаюк. - Вона для тих, хто хоче знати більше про історію боротьби України проти Росії, але не знає, з чого почати».

Раніше команда проєкту оприлюднила соціологічне опитування про сприйняття і обізнаність українців про УПА та Романа Шухевича. До слова, у цьому опитуванні, серед іншого на запитання “Ви хотіли б чи ні, щоб у Вашому місті / селі був музей, присвячений боротьбі УПА?” ствердно відповіли 67% респондентів (жовтень 2023 року, Демократичні ініціативи, КМІС).

«Шухевич вмів обʼєднувати, - зауважує народний депутат України, історик Володимир В’ятрович. - Саме він із розрізнених повстанських груп зробив справжню армію з єдиними командуванням. Шухевич і нині має обʼєднати - тепер довкола відновлення його музею, зруйнованого росіянами. Маємо відкласти вбік всі політичні суперечки і спільно зробити так, аби якнайшвидше відкрити відновлений музей. Аби сюди знову приходили тисячі людей. Аби повернути Шухевича в стрій для нинішньої боротьби з Росією».

Leopolis.news

Фото Віталія Грабара