logo
26/04
24/04
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
2 ...

Як керівництво сервісцентрів МВС в Арабських Еміратах «працювало»: Миколу Рудика підозрюють в корупції

09-03-2024 14:344138

Як керівництво сервісцентрів МВС в Арабських Еміратах «працювало»: Миколу Рудика підозрюють в корупції
Фото: з власних джерел автора

Можна припустити, що саме обізнаність М.Рудика про «поліграфічну» складову діяльності ТСЦ, дозволяє йому досі перебувати на посаді.

Ось вже декілька днів, як у мережі ТікТок віруситься відео про те, як начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик разом з двома колежанками відправився у відрядження в Дубаї.

Автор відео колишній військовослужбовець ЗСУ, блогер Іван Спринський – навіть опублікував відповідний документ.

Переглянути відео можна за посиланнями: 

тут  і тут.

Як вбачається, цікавими є декілька моментів:

Дата відрядження. Для «гарячої роботи» був погоджений період з 2 по 9 березня 2024 року.

Перелік супроводжуючих. По-перше, це Людмила Володимирівна Руденко – начальниця відділу організації перевезення небезпечних вантажів ГСЦ МВС (з 26 січня 2024 року), до 25 грудня 2023 року працювала завсектором юридичного забезпечення РСЦ МВС в м. Києві (попереднє місце роботи Рудика М.М.). По-друге, це Анастасія Ігорівна Чижова – провідний спеціаліст відділу євроінтеграції та класифікації транспортних засобів ГСЦ МВС.

Формат та тема заходу. Представники ГСЦ поїхали на 56-й Конгрес Міжнародної комісії з тестування водіїв (CIECA).

Чому на свято 8 березня начальник ГСЦ МВС полетів за кордон разом з двома представницями прекрасної статі, ми здогадуватись не будемо.

Втім, відзначимо, що згідно з програмою Конгресу, безпосередньо робочими є лише 2 дні (6 та 7 березня), а 5 та 8 березня – це екскурсії, неформальне спілкування та відпочинок.

Що ж стосується «важливої» теми, прослуховування якої і було погоджено міністром МВС Ігорем Клименко (а саме «Підготовка водіїв до інтелектуальної мобільності та безпеки дорожнього руху»), то вона взагалі мала слухатись лише один день – 7 березня.

До речі, згідно з повідомленням на сайті ГСЦ МВС, основними функціями та послугами сервісних центрів є виключно видача та обмін посвідчень водія, реєстрація та перереєстрація транспортних засобів, видача та зберігання номерних знаків, а також оформлення дозволу на перевезення небезпечних вантажів. І ще на базі сервісного центру можна скласти іспит для отримання права керування транспортними засобами. Натомість, ключовий фокус 56-го Конгресу Міжнародної комісії з тестування водіїв полягав у дослідженні новітніх технологій тестування автівок та безпеки дорожнього руху (згідно з повідомленням Управління доріг та транспорту м. Дубаї).

Також на сайті ГСЦ МВС зазначена інформація, яка натякає про те, що Микола Рудик, ймовірно, не дуже добре знає англійську мову (написано «українська — вільно, англійська — читає та перекладає»). Більше того, на фото з Конгресу видно, що навіть суто європейців на цьому заході не дуже багато, але представникам українського МВС під час війни там треба було бути присутніми.

І якщо Анастасія Чижова з відділу євроінтеграції суто теоретично могла полетіти в ОАЕ в якості перекладача, то доцільність прослуховування теми про «інтелектуальну мобільність» Людмилою Руденко, яка ще у 2021 році працювала в Управлінні соцзахисту населення та з питань охорони здоров’я Новотроїцької РДА, точно під питанням.

Іншими словами, задля економії бюджетних коштів можна було і строк відрядження скоротити вдвічі, і відправити на теплі моря не «серця трьох», а одного фахівця з відповідним рівнем професійних знань та мови спілкування. Але, вочевидь, І.Клименко такі дрібниці не обходили, тим більше, що існує непідтверджена інформація про те, що М.Рудик є протеже міністра.

Трохи нижче ми розповімо про підстави так вважати.

Суто довідково варто зацитувати і один з коментарів, розміщених під відео Івана Спринського, а саме: «Посвідчення водія та техпаспорти зараз друкуються на принтерах, які належать ТОВ «ПОЛЛІ-СЕРВІС» (колишній ЄДАПС). Власник цієї компанії – Юрій Сидоренко живе та переховується в ОАЕ. Рудик поїхав на поклон».

Автор коментаря анонімний, тож відносимо цю інформацію до припущень.

Але пошук в Гугл принаймні підтверджує, що Сидоренко Юрій Григорович відомий тим, що побудував перший православний храм в ОАЕ, і, дійсно, є бенефіціаром як ЄДАПС, так і Поллі-Сервіс.

Тим більше, що свого часу “Наші гроші” так окреслювали схему бенефіціарів ЄДАПСу:

В ЗМІ також є інформація про те, що свого часу Голова консультативної ради консорціуму ЄДАПС Юрій Сидоренко володів патентами на зовнішній вигляд біометричних закордонних паспортів та акцизних марок. На їх виготовлення встановлювались завищені ціни.

Після втечі Януковича з України та зміни влади на ринок вийшли інші групи. За часів президентства Петра Порошенка галузь контролювали люди міністра МВС Арсена Авакова.

На початку 2021 року близького до Степанова директора комбінату “Україна” Юрія Онищенка звільнили, очолювати комбінат поставили Тетяну Бондаренко. За інформацією “Наших грошей”, вона є подружкою керівника колишнього ЄДАПС Ірини Обиденко, була погоджена з Офісом Президента.

Зараз Обиденко виступає співвласником “Інноваційно-індустріальної групи” (фактично це нова назва для колишнього ЄДАПС), до якої перейшли так чи інакше всі підприємства, що раніше були в консорціумі. Її партнером по компанії є громадянин ОАЕ Таріям Матар Мохамед.

В тому числі через “Іноваційно-індустріальну групу” Обиденко та Таріям Матар Мохамед володіють фірмою “Поллі-Сервіс”, що наразі практично виступає монопольним постачальником матеріалів для виробництва документів на державному “Поліграфкомбінаті “Україна”.

За підрахунками БізнесЦензору, з початку 2022 року “Поллі-Сервіс” отримала від державного поліграфкомбінату “Україна” підрядів на 8,9 млрд грн.

Крім того, у матеріалі OBOZREVATEL нагадують про те, що Кабінет міністрів за день до початку повномасштабної війни змінив вимоги до бланків посвідчень водіїв та паспортів. На бланках та друку документів для водіїв (а це вже безпосередньо сфера впливу М.Рудика) компанія “Поллі-Сервіс” лише в 2022-му заробила близько 7 млрд грн.

Півроку тому у іншому розслідуванні Наших грошей писалось про те, що МВС замовило нові бланки пластикових техпаспортів на третину дорожче від попередніх.

І останній штрих. У серпні 2023 року більше десяти міських та селищних рад оголосили тендери на придбання нових принтерів для виготовлення водійських прав та техпаспортів з захисними елементами. У «Прозорро» оприлюднено дані, що комплекси Swiftpro K60 придбавались по ціні від 530 до 534 грн. В усіх випадках єдиним учасником і переможцем торгів було ТОВ «Поллі-сервіс». До речі, старі принтери Toppan в абсолютно робочому стані досі валяються не списаними на складах в сервісних центрах.

Підсумовуючи, можна припустити, що саме обізнаність Рудика про «поліграфічну» складову діяльності ТСЦ, дозволяє йому досі перебувати на посаді.

Про серйозні зв’язки Миколи Рудика з вищим керівництвом МВС свідчить і банальна статистика порушень серед сервісних центрів по Україні, але керівник ГСЦ МВС, залишається, як кажуть, на плаву.

До речі, свого часу, коли Миколу Рудика призначали на цю посаду в 2022 році, то йому «нарізались» наступні задачі: «Насамперед мова йде про проблему «купівлі» посвідчень водія та недосконале функціонування електронної черги. Люди мають відчувати ефективність роботи сервісних центрів МВС, а цей результат можна забезпечити шляхом цифровізації, некорумпованості, зручності й доступності отримання сервісних послуг. Доручаю не зволікати з цим управлінським рішенням та у максимально стислий строк забезпечити реалізацію суспільного запиту» (слова Д.Монастирського).

Пройшов рік, і вже в травні 2023 року новий керівник МВС Ігор Клименко говорив таке: «До сервісів МВС в мене є деякі зауваження. В першу чергу, це стосується послуг, які надаються підрозділами Головного сервісного центру МВС. На сьогоднішній день назріло питання, яке стосується практично кожного громадянина Україні – чистота і прозорість здачі теоретичних і практичних іспитів з керування автотранспортом. Ми хочемо мінімізувати отримання посвідчення водія без відповідного навчання і без відповідної чистої здачі цих іспитів. Хочемо, щоб наші послуги були достатньо якісними і прозорими, щоб кожен громадянин міг мати прозору систему оскарження дій працівників сервісних центрів МВС, в том числі тих, хто проводить теоретичні та практичні іспити».

Вказівки жодного з міністрів Миколі Рудику виконати вочевидь не вдалось, хоча б з огляду на такі повідомлення в ЗМІ лише за останній період:

Вхід до сервісного центру МВС за 12 тисяч грн

Водійські права за хабар: у Києві затримали інструкторів автошкіл та працівника МВС

На хабарі спіймали керівника одного з сервісних центрів Дніпропетровщини

МВС звільнило за хабарі 25 начальників сервісних центрів

В Тячеві на хабарництві попалися керівник автошколи та працівниця ТСЦ МВС

А ось допис у Фейсбук мешканки Львова:

«Це вже крик від безпомічності!!! Другий!!!!!!!! місяць я намагаюсь взяти талон на здачу практичного іспиту на авто сервісного центру!!! Коли ти моніториш онлайн талони і в 6 ранку, і в 00:00, і разів 30 протягом усього дня!!! Коли ти їдеш о 7 ранку в сервісний центр і стоїш в такій черзі на холодризі!!! Невже це для людей??? Та це просто якесь знущання!!! Ходять слухи, що талон можна взяти з допомогою так званих «бігунків» за тисячі так 4 грн! Прайс нічого так собі!» (допис датований 16 жовтня 2023 року).

Ще більш цікавою є інформація з наших власних джерел про наявність протеже самого Рудика в територіальних сервісних центрах, серед інших називаються наступні прізвища:

Кухельний А., адміністратор ТСЦ № 8041 – племінник Рудика,

Кравченко О., адміністратор ТСЦ № 8041 – співмешканка Кухельного,

Павліченко Б., адміністратор ТСЦ № 8041 – племінник Рудика,

Донченко А., адміністратор ТСЦ № 8041 – племінниця Рудика;

Савчук Г., адміністратор ТСЦ № 8042 – колишня вихователька в дитсадку його дітей, після призначення Рудика в ГСЦ, була прийнята ним на роботу адміністратором,

Науменко В., адміністратор ТСЦ № 8041 – товариш, можливе вирішення спільних корупційних питань по ТСЦ 8041;

Панченко С., адміністратор ТСЦ № 8041 – кум Рудика;

Бойко Олександр Ярославович, керівник ТСЦ № 8041 – товариш, можливе вирішення спільних корупційних питань по ТСЦ 8041;

Торгонський М., адміністратор ТСЦ № 8043 – кум Рудика;

Гречановський Руслан Вікторович, керівник ТСЦ № 8043 – кум Рудика;

Делікатний Валерій Степанович, керівник ТСЦ № 8045 – кум Рудика;

Корчак Олександр Вікторович, керівник ТСЦ № 8049 – можливе вирішення спільних корупційних питань по ТСЦ 8049.

Чому так багато ймовірних родичів та знайомих Миколи Рудика саме в ТСЦ №8041, можна знайти відповідь в розслідуванні відомого журналіста Володимира Бойка.

В публікації, зокрема, згадуються наступні факти:

Як свідчить ухвала від 30.06.2023 у справі №760/13582/23, 30 червня 2023 року слідчий суддя Солом’янського районного суду міста Києва Вишняк М.В. при секретарі Литвин Т.С. за участю прокурора Алієва А.В., розглянувши в закритому судовому засіданні клопотання прокурора Солом’янської окружної прокуратури м.Києва Алієва А.В. про надання дозволу на обшук у рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023102090000084 від 24.04.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 368 КК України, встановив, що: «Начальник сервісного центру (ТСЦ) Бойко Олександр Ярославович, 16.08.1992 народження, вступивши в злочинну змову з адміністратором ТСЦ Науменком, 08.05.1977 народження, організували механізм вимагання та отримання неправомірної вигоди від громадян за надання адміністративних послуг шляхом неможливості отримання останніми талону на обслуговування «день в день». До реалізації вказаної злочинної схеми залучено наступних осіб: Щамалюка Дмитра Олександровича, 13.07.1990 народження, та Підвисоцького Олега В’ячеславовича, 25.08.1969 народження який, перебуваючи на території ТСЦ здійснює пошук громадян та за грошову винагороду в розмірі від 3000 гривень до 4000 гривень пропонує надання адміністративних послуг без офіційного отримання електронного талону на обслуговування, які в подальшому надаються адміністратором ТСЦ Дацковим Сергієм Олександровичем, 17.04.1986 народження».

Тільки от справа ця не тільки нічим не завершилась, а навіть зникла з Реєстру судових рішень, і вже за три місяці начальник територіального сервісного центру №8041 Бойко О.Я. «замість того, щоби годувати щурів у камері Лук’янівського слідчого ізолятора, не тільки залишається на посаді, але й одночасно стає заступником начальника регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в м.Києві (філія МВС ГСЦ)».

Іншими словами останнього за корупцію не лише не було покарано, але й підвищено у посаді.

В кінці своєї статті Володимир Бойко навіть іронізує: «Протриматись 45 днів без корупційних скандалів, як того просять заокеанські спонсори, у Міністерстві внутрішніх справ України, звісно, не зможуть – такому не навчені. А ось перевдягнути весь особовий склад Міністерства у вишиванки, напевно, вдасться. Бо реформи, як відомо, не спинити».І це схоже на правду, і приклад тому – нещодавнє розслідування ДБР щодо закупівлі захищених планшетів Roda Enduro DA1010.

За інформацією з власних джерел, 29 вересня 2023 року між ГСЦ МВС та ТОВ «Енджі Серв» був укладений договір на закупівлю вказаних планшетів за ціною майже 27 000 грн за одиницю товару. Натомість, офіційним дилером планшетів є ТОВ «Рода-Комп’ютер», яка протягом 2023 року реалізовувала ці планшети за ціною трохи вище 15 000 гривень за одиницю товару.

У правоохоронців з цього приводу з’явилось обгрунтоване припущення, що таким чином вартість комп’ютерного обладнання була завищена приблизно на 3,5 млн гривень (закуповувалось 300 планшетів).

Це вже не талончиками з електронної черги за 4000 гривень торгувати, а значно серйозніше. І Микола Рудик, як керівник, не міг не знати про цей договір. Хоча ця особа вже давно могла практикувати, наприклад, в якості адвоката, адже М.Рудик отримав відповідне свідоцтво ще у 2021 році.

Але поки у нього в захисниках міністр, очевидно, звільнення йому не загрожує і адвокати йому не потрібні.

Іван Правдін, Borgexpert