logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
21/04
2 ...

Сьогодні у Львові збереться міжурядова комісія України і Польщі

11-03-2024 09:13690

Сьогодні у Львові збереться міжурядова комісія України і Польщі
Фото: ілюстративне

У понеділок, 11 березня, у Львові відбудеться девʼяте засідання Українсько-польської Міжурядової комісії з питань економічного співробітництва.

Про це повідомляє «Укрінформ» із посиланням на посла України в Польщі Василя Зварича.

Зокрема, сторони обговорять широкий спектр економічних питань, серед яких - розблокування спільного кордону і заборона на імпорт до Європи російських і білоруських агропродуктів.

За словами українського дипломата, робота цієї комісії – це один із дієвих механізмів двостороннього діалогу, який охоплює практично всі найважливіші питання українсько-польських взаємовідносин. Попереднє засідання комісії відбулося у польському Ряшеві 22 вересня 2022 року.

«З приходом до влади у Польщі нового уряду (у грудні минулого року – ред.) ми маємо намір посилити роль комісії, зробити її ключовим майданчиком для координації двосторонньої співпраці з питань торговельно-економічного співробітництва», – зазначив Зварич.

Він додав, що в межах комісії обговорюватимуться актуальні і нові проєкти інвестиційної, інфраструктурної, транспортної, енергетичної, прикордонної і митної співпраці, розбудови пропускної спроможності пунктів пропуску, співпраці в галузі довкілля і охорони здоровʼя, туризму.

«Важливу увагу буде приділено сільськогосподарській тематиці, у тому числі в контексті фермерських протестів, які тривають у Польщі та інших країнах ЄС. В рамках засідання комісії відбудеться зустріч міністрів сільського господарства двох країн», - повідомив посол України в РП.

Він підкреслив, що метою засідання у Львові буде також те, щоб заплановані на кінець березня у Варшаві міжурядові консультації на рівні глав урядів (планується на 28 березня – ред.) “відбувалися на тлі уже розблокованого кордону, що дозволило б зосередити увагу на стратегічно важливих питаннях нашої взаємодії, у тому числі в контексті підготовки до передвступних переговорів між Україною та ЄС”.

Він додав, що засідання у Львові має вкотре продемонструвати, що «відносини між Україною і Польщею є багатовимірні і не обмежуються лише темою кордону і повʼязаними з цим емоціями, які підживлює російська сторона через різні провокації, щоб посварити наші держави і народи”.

Зварич висловив упевненість, що «спільними зусиллями вдасться врегулювати проблемне питання кордону, а значить Путіну не вдасться досягти своєї мети”.

«Польща залишається одним з найважливіших партнерів України в Європі, підтримує Україну в ЄС і НАТО, безперешкодно надає військову і гуманітарну допомогу Україні і є нашим надійним партнером на міжнародній арені в ключовому для всіх нас питанні - якнайшвидшому здобутті перемоги у розвʼязаній Росією війні та притягненні країни-агресора до відповідальності», – резюмував посол України в Польщі.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news