logo
26/04
25/04
24/04
23/04
21/04
2 ...

У США готували «неядерну» відповідь на удар рф по Україні ядерною зброєю – ЗМІ

10-03-2024 18:45440

У США готували «неядерну» відповідь на удар рф по Україні ядерною зброєю – ЗМІ
Фото: з відкритих джерел

Сполучені Штати Америки готували «неядерну» відповідь на випадок застосування росією на полі бою в Україні ядерної зброї.

Про це йдеться у матеріалі «The New York Times».

Як зазначається, упродовж кількох тижнів у жовтні 2022 року Білий дім перебував у кризі, бо Адміністрація президента США Джо Байдена побоювалась, що рф може застосувати ядерну зброю на полі бою в Україні.

За словами неназваного чиновника, як свідчать перехоплені розмови, уперше після початку війни в Україні у російській армії почали вести часті розмови про використання ядерного арсеналу.

В одній з розмов один із найвищих російських військових командирів прямо обговорював логістику підриву ядерної зброї на полі бою.

Незабаром ЦРУ повідомило Байдену, що у разі прориву російської лінії оборони українською армією та подальших спроб повернути Крим, ймовірність використання росією ядерної зброї може зрости до 50% або ще більше.

«Це ядерний парадокс. Чим успішнішими будуть українці у витісненні російського вторгнення, тим більша ймовірність, що Путін погрожуватиме використати бомбу або потягнеться до неї», – сказав тодішній очільник Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі журналістові NYT.

Натомість оперативні групи збиралися, аби визначити ймовірну відповідь США на застосування тактичної ядерної зброї росією.

У Байдена заявили, що відповідь США на такі кроки росія має бути «неядерною», але реакція, на думку представників адміністрації американського президента, мала бути драматичною – можливо, «звичайна атака на підрозділи, які запустили ядерну зброю».

Leopolis.news