logo
27/04
26/04
25/04
24/04
23/04
21/04
2 ...

ЄС не визнав «вибори» президента рф на окупованих територіях України

18-03-2024 15:44280

ЄС не визнав «вибори» президента рф на окупованих територіях України
Фото: ілюстративне

Європейський союз заявив про невизнання електоральної процедури, яку росія організувала на окупованих українських територіях.

Як зазначено у заяві ЄС, президентські вибори, що відбулися в росії 15-17 березня, проходили в умовах жорстких обмежень, які посилювалися незаконною агресивною війною росії проти України. 

«Російська влада продовжує посилювати систематичні внутрішні репресії, переслідуючи опозиційних політиків, організації громадянського суспільства, незалежні ЗМІ та інших критично налаштованих осіб, вдаючись до репресивного законодавства та виносячи політично мотивовані тюремні вироки. Шокуюча смерть опозиційного політика Олексія Навального напередодні виборів – ще одна ознака посилення та систематичного характеру репресій. Вибори проходили в умовах все більш звужуваного політичного простору, що призвело до тривожного зростання порушень громадянських і політичних прав, не дозволило брати участь у виборах багатьом кандидатам, у тому числі всім, хто виступав проти незаконної агресивної війни Росії, позбавило російських виборців реального вибору і сильно обмежило їхній доступ до достовірної інформації. Європейський Союз і надалі підтримуватиме важливу роботу російських організацій громадянського суспільства, правозахисників та незалежних ЗМІ», – наголошено у заяві. 

Європейський Союз жалкує про рішення російської влади не запрошувати спостерігачів Бюро з демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ на свої вибори: «Це суперечить зобов'язанням Росії в рамках ОБСЄ та позбавляє виборців та інститути Росії можливості неупереджено та незалежно оцінити ці вибори». 

Крім того, ЄС рішуче засуджує незаконне проведення так званих «виборів» на тимчасово окупованих Росією територіях України: в Автономній Республіці Крим та Севастополі, а також у районах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.  

«Так звані «вибори» на цих територіях є ще одним явним порушенням Росією міжнародного права, включаючи Статут ООН, а також незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Посилаючись на дві резолюції ГА ООН від 12 жовтня 2022 року та 27 березня 2014 року, ми закликаємо Росію поважати міжнародно визнані кордони та суверенітет України. Європейський Союз знову заявляє, що він не визнає та ніколи не визнає ні проведення цих так званих «виборів» на території України, ні їхні результати. Вони не мають юридичної сили та не можуть мати жодних правових наслідків. Політичне керівництво Росії та ті, хто причетний до їхньої організації, зіштовхнуться з наслідками цих незаконних дій», – сказано у заяві.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news