logo
27/04
26/04
2 ...

Понад 6 тисяч випадків цукрового діабету виявили торік на Львівщині

19-03-2024 12:01218

Понад 6 тисяч випадків цукрового діабету виявили торік на Львівщині
Фото: ілюстративне

Діабет є хронічним захворюванням, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін.

Про це повідомляє департамент охорони здоров’я Львівської ОВА.

Захворювання поділяється на діабет 1 та 2 типу і гестаційний діабет. За всіма типами діабету стоїть порушення регуляції рівня глюкози в крові, але причини, розвиток та наслідки різняться.

  • Діабет 1-го типу виникає, коли організм не виробляє достатньо інсуліну, щоб поглинати цукор (глюкозу) зі спожитої їжі, і не може перетворити його в енергію для вашого тіла. Як наслідок, інсуліну дедалі меншає і аби адекватно підтримувати сталий рівень глюкози в крові, необхідні ін’єкції та постійний моніторинг рівня глюкози в крові.
  • Діабет 2-го типу виникає, коли організм не виробляє або не використовує інсулін повною мірою. Це найпоширеніший тип діабету, більшою мірою залежить від способу життя (неналежних раціону харчування, сну, фізичних навантажень, тощо).

Гестаційний діабет виникає у вагітних через порушення обміну вуглеводів і проявляється гіперглікемією, тобто підвищеним рівнем цукру в крові. У 50% жінок, які під час вагітності перенесли гестаційний діабет, через 10-25 років розвивається цукровий діабет 2 типу. При цьому типі діабету виникає висока ймовірність ускладнень під час вагітності та пологів.

Симптоми діабету: відчуття спраги більше, ніж зазвичай, часте сечовипускання, втрата ваги, відчуття голоду, втоми, слабкість, дратівливість або інші зміни настрою, порушення зору, повільне загоєння ран, сухість шкіри та інше.

Без постійного ретельного лікування діабет може збільшувати розвиток небезпечних ускладнень. Зокрема, стенокардії, серцевого нападу, інсульту, атеросклерозу, нейропатії, нефропатії, ретинопатії, порушення чутливості (синдрому діабетичних «шкарпеток/ рукавичок» діабетичної стопи), захворювань шкіри та порожнини рота, порушення слуху, тощо.

«В області на диспансерному обліку перебувають 60 944 особи з цукровим діабетом, з них 6 842 – виявлено за минулий рік. Серед них 147 – діти. Якщо ви помітили будь-які можливі симптоми діабету, зверніться до свого сімейного лікаря, адже ускладнення від діабету можуть призвести до інвалідності або навіть смерті. Чим раніше буде діагностовано захворювання, тим швидше можна розпочати лікування. Пацієнти з діабетом отримують інсуліни за електронним рецептом безоплатно або з незначною доплатою в будь-якій аптеці, яка працює за договором з Національною службою здоров’я України. А з жовтня минулого року в українців з’явилася можливість для отримання тест-смужок.

Лікування цукрового діабету ІІ типу відбувається за таким самим принципом згідно програми реімбурсації «Доступні ліки».

Отримати електронний рецепт на «Доступні ліки» потрібно у свого лікаря. Для продовження курсу лікування рецепт можна отримати і дистанційно, не відвідуючи свого лікаря.

Діабет – це не вирок. Це певний спосіб життя, і цей спосіб життя можна втілити спільними зусиллями», - зазначила Наталія Літвінська, директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА.

Довідково:

Отримати «Доступні ліки» можна у будь-якій аптеці, що є партнером НСЗУ. Знайти потрібну аптеку навіть у незнайомому місті дуже легко на дашборді НСЗУ – https://bit.ly/3goF4iB.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news