logo
27/04
26/04
2 ...

Представники освітнього департаменту Львівської ОВА відвідали з робочим візитом Закарпаття

19-03-2024 17:37165

Представники освітнього департаменту Львівської ОВА відвідали з робочим візитом Закарпаття
Фото: Вище професійне училище 3 м. Мукачево

Під час зустрічі обговорили перебіг реформи старшої школи, формування мережі ліцеїв, регіональну специфіку, а також важливість швидкого інноваційного розвитку професійно-технічної освіти.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Львівщина і Закарпаття спільно будують освітні траєкторії. Днями делегація департаменту освіти і науки Львівської ОВА побувала з робочим візитом на Закарпатті. Відбулась професійна розмова із колегами із сусідньої області про найактуальнішу проблематику освітнього процесу в Україні на прикладі Львівської та Закарпатської областей.     

До складу делегації увійшли директор департаменту Олег Паска, заступниця директора – начальниця управління освіти та інновацій Олена Урдей та начальниця відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти Ірина Сислюк. Господарів репрезентувала директорка Департамент освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОДА Мар'яна Марусинець.

Серед іншого, освітяни проговорили перебіг реформи старшої школи, формування мережі ліцеїв, регіональну специфіку, а також важливість швидкого інноваційного розвитку професійно-технічної освіти.

Відтак, представники департаменту освіти і науки Львівської ОВА безпосередньо ознайомились, як організовано професійне навчання у двох закладах профтеху міста Мукачева.

«Насамперед ми з колегами із Закарпаття обговорили реформу старшої школи. Як у нас, як у них. А саме, ми поділилися досвідом того, як створили прогнозовану мережу ліцеїв, розповіли, що вже маємо 11 таких навчальних закладів і тепер працюємо над тим, щоб визначити, які профілі мають бути у наших ліцеях.

Натомість почули про виклики, які постали у Закарпатській області. До того ж на реформу старшої школи тут наклалась та специфіка, що у  регіоні є чимало шкіл, де навчаються діти національних меншин. І тут потрібен особливо виважений підхід», – розповів Олег Паска. 

Також львівська делегація відвідала два заклади профтехосвіти в Мукачеві.

«Це були дуже цікаві і пізнавальні візити. Справив враження рівень Вищого професійного училища №3. Тут готують електриків, електромеханіків, операторів з обслуговування складних систем. Є багато верстатів і станків, наочних стендів. Можливо, не найостанніші моделі, але дуже все практично і наочно. Дуже фаховий колектив викладачів та майстрів», – зазначив Олег Паска.        

Натомість за його словами, планується, що колеги із Закарпаття у квітні мають приїхати на Львівщину. Їх зацікавив наш досвід створення навчально-практичних центрів, а також особливий інтерес вони проявили до того, як департаменту освіти Львівської ОВА вдалось за відносно короткий термін запровадити в системі профтехосвіти підготовку операторів дронів для потреб сільського господарства. Також Львівщина поділилась із Закарпаттям системою визначення рейтингів закладів профтехосвіти.

«Саме такі зустрічі дають можливість ділитися досвідом, консолідувати зусилля та спільно будувати освітні траєкторії», – так прокоментували візит делегації департаменту освіти і науки Львівської ОВА у Вищому професійному училищі №3 міста Мукачева.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news