logo
27/04
26/04
2 ...

ТСК виявила «кричущі випадки порушення прав курсантів» Академії сухопутних військ – нардепка Яцик

21-03-2024 17:38556

ТСК виявила «кричущі випадки порушення прав курсантів» Академії сухопутних військ – нардепка Яцик
Фото: сторінка Юлії Яцик у Фейсбук

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради продовжує розслідувати факти порушення прав військовослужбовців у Національній академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного.

Про деталі розгляду розповіла членкиня ТСК, нардепка від «Слуги народу» Юлія Яцик:

«До Тимчасової слідчої комісії (ТСК) надійшла колективна скарга від курсантів Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана П.Сагайдачного (НАСВ).

      Скарга стосувалась надання звільнень курсантам виключно у разі, якщо за ним приїжджають батьки або дружина. Як на мене, абсурдною є ситуація, коли 30-річного офіцера забирає на вихідний мама.

    Згодом, до ТСК приїхав один з авторів скарги — Олександр Володимирович П., який розповів про зворотню сторону «ідеальної картинки» зразкової академії.

    Ми зробили ряд запитів та включили НАСВ до плану перевірок ТСК.

    А далі відбулося наступне..

    Начальник курсу А. розпочав цькування курсанта П. за його активну позицію.

    Під час ранкового шикування начкурсу А. попередив курсанта П. про те, що по ньому буде проведено службове розслідування.

Не розуміючи підстав для цього, курсант П. попросив дозволу задати питання, на що начкурсу А. сказав що «Ви заіб@ли своїми питаннями!..», а курсант П. відповів «Ви нас теж». На що начкурсу А. вивів курсанта П. зі строю і оголосив йому догану «за розмови в строю», та перейшов на нецензурні висловлювання, публічні приниження курсанта та погрози тим, хто буде його підтримувати. Через це курсант П. залишив стрій. Це і стало підставою для ініціювання паном А. службового розслідування відносно курсанта П., по результатам якого йому було оголошено сувору догану, а матеріали розслідування передано до ДБР для порушення кримінальної справи щодо непокори.

     Одночасно з тим, військова служба правопорядку (ВСП) надала нам відповідь, що факти нестатутних відносин в НАСВ, зазначені в скарзі курсантів, не знайшли підтвердження.

      Тим часом теруправління ДБР допитало курсантів НАСВ, які розказали про випадки протиправної поведінки не лише начальника курсу А., а й начальника факультету бойової підготовки Т.

     У зв’язку з цим ТУ ДБР:

  • відмовило керівництву НАСВ  у порушенні кримінальної справи щодо курсанта П.,
  • вказало на невідповідність дій начкурсу А. вимогам Статуту ЗСУ,
  • звернулось з листом до начальника НАСВ, яким зобов’язало останнього провести службову перевірку щодо начальника факультету Т.

      Отримавши відповідь ДБР, яка спростовувала факти, викладені в листі ВСП, голова ТСК витребувала у ВСП всі матеріали службової перевірки та анонімного анкетування курсантів, на підставі яких ВСП нам дала відповідь, що «порушень не виявлено»

      Два томи перевірки містили купу документів, в яких курсанти скаржилися на застосування фізичних заходів впливу начкурсом А., а також підтверджували надання звільнень курсантам виключно у разі, якщо за ним приїжджають батьки або дружина.

     Крім того, перед початком засідання комісії, члени ТСК провели ряд анонімних бесід з курсантами НАСВ з різних курсів, які розповіли про:

  • «ротну касу», коли курсанти зкидуються на різні потреби (купівлю принтеру, паперу, миючих засобів, тощо)
  • звільнення курсантів регулюється в ручному режимі (хочеш у звільнення - купи папір, чи заправ картридж, чи..)
  • є випадки цькування, приниження та булінгу курсантів
  • відсутність необхідних ліків в медпункті («все лікують ібупрофеном або парацетамолом»)
  • в різних групах від 30% до 60% курсантів, які стоять на забезпеченні, не харчуються в їдальні з різних причин (здебільшого через несмачні страви та низьку якість продуктів).

      Об’єктивно дослідивши всі надані нам  матеріали та докази, члени ТСК заслухали фігурантів справи.  

      Так, начальник факультету Т. пояснив, що порядок звільнень курсантів за умови передачі курсанта «з рук в руки» був встановлений наказом начальника академії. Усним.

     Проте присутній в залі П.П.Ткачук зробив здивований вигляд і сказав, що такого наказу він не видавав, а тому це є особистою ініціативою його підлеглих.

     Допитаний начальник курсу А.

  • вказав, що дійсно використовував ненормативну лексику у спілкуванні з курсантами, але працює над собою
  • визнав спосіб виховання, коли змусив курсанта з’їсти цигарки перед всією ротою (думаю лише через те, що цей випадок зафіксували на відео)
  • заперечив факт застосування сили до курсанта, коли зламав об нього два пальці (зауважив, що то був факт самокаліцтва, коли йому на пальці впав ящик)
  • заперечив факт вибиття зубу курсанту групи танкістів (цей курсант перевівся до іншого навчального закладу)
  • всі звинувачення курсантів вважає брехнею і наклепом

      Після цього начальник академії П.Ткачук зазначив, що вони відреагували на цю ганебну поведінку підлеглих, оголосивши зауваження начкурсу А.

      Розумієте?!!

      Курсанту П. за активну позицію та «розмови в строю» - ДОГАНА +СУВОРА ДОГАНА+СПРАВА В ДБР!

      А начкурсу А. за побиття і приниження курсантів, за матючиння та ручне керування звільненнями — лише ЗАУВАЖЕННЯ!

      Більше того! А ні начфакультету Т., а ні доцент М., який недбало провів службове розслідування, на підставі якого на курсанта П. намагалися повісити вчинення злочину, а ні заступник з МПЗ пан Б. - ніхто з них НЕ був притягнутий до відповідальності!!!

       Можливо для когось це незначна історія маленької людини, яка не варта уваги цілої ТСК, та для мене вона показова з двох причин:

1. Якщо ТСК за кілька днів змогла «вивести на чисту воду» всіх учасників кругової поруки та виявити кричущі випадки порушення прав курсантів в НАСВ, то чому це не зміг зробити  керівник академії пан П.Ткачук (та  його підлеглі), адже це його прямі обов’язки, які він не виконує! Не міг? Чи не хотів?..  

2. І друге. Ці курсанти - це діти, які вступили на навчання саме в час війни в Україні! Свідомо пов’язали своє життя з захистом держави! Це наша майбутня військова еліта!   Їх потрібно мотивувати, виховувати, дбати про них!   В іншому випадку, ми матимемо демотивоване військо з числа не народжених для війни бусінок, виловлених з Тиси чи витягнутих воєнкомами з ресторанів.

P.S. В історії курсанта П. можна поставити крапку, але не в історії НАСВ

Робота ТСК триває. Далі буде….».

Як повідомляли, 20 березня у Львові відбулося засідання тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування фактів порушення прав військовослужбовців в академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного. Зокрема, курсанти вишу скаржаться на булінг та застосування фізичної сили, а також на погане забезпечення та якість харчування.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news