logo
29/04
28/04
27/04
26/04
25/04
2 ...

Єнс Столтенберг: НАТО перетворить комплексний пакет допомоги Україні на багаторічну програму

03-04-2024 14:08367

Єнс Столтенберг: НАТО перетворить комплексний пакет допомоги Україні на багаторічну програму
Фото: nato.int

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що військова допомога Україні має стати менш залежною від короткотермінових добровільних внесків окремих країн і натомість перейти до тривалих зобов’язань з боку НАТО.

Про це він сказав напередодні дводенної міністерської зустрічі в Брюсселі.

«Останніми днями Кремль здійснив нові масштабні атаки, завдаючи ударів по мирним українцям та інфраструктурі. А Росія продовжує тиснути на лінію фронту. Тому ми повинні твердо підтримувати Україну. І я вітаю те, що члени Альянсу продовжують здійснювати великі поставки зброї, боєприпасів і обладнання», – зазначив Столтенберг.

«Але Україна має нагальні потреби. Будь-яка затримка в наданні підтримки має наслідки на полі бою, поки ми говоримо. Тому нам потрібно змінити динаміку нашої підтримки. Ми маємо забезпечити надійну та прогнозовану безпекову допомогу Україні на довгострокову перспективу», – наголосив генсек НАТО.

«Щоб ми менше покладалися на добровільні внески, а більше на зобов’язання НАТО. Менше короткострокових пропозицій і більше багаторічних обіцянок. Тому міністри обговорять, як НАТО може взяти на себе більшу відповідальність за координацію військового обладнання та навчання для України, закріпивши це в надійній структурі НАТО», – додав він.

За словами Столтенберга, завтра відбедться засідання Ради Україна-НАТО.

«З міністром Кулебою ми розглянемо поточну ситуацію та потреби України як зараз, так і на майбутнє. Ми перетворюємо комплексний пакет допомоги НАТО на багаторічну програму допомоги», – зазначив він.

Західні ЗМІ повідомили, що йдеться про створення фонду внесків членів НАТО на суму 100 мільярдів доларів протягом п’яти років для України.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news