logo
30/04
29/04
28/04
26/04
25/04
24/04
2 ...

У МОЗ запропонували зміни щодо проходження інтернатури

04-04-2024 08:18756

У МОЗ запропонували зміни щодо проходження інтернатури
Фото: МОЗ

Представники МОЗ України провели зустрічі, присвячені обговоренню змін до Положення про інтернатуру, зі студентами ще чотирьох закладів вищої освіти: Тернопільського, Буковинського, Івано-Франківського і Львівського медичних університетів. 

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

Кількома днями раніше відбулася така зустріч зі студентами Національного медуніверситету ім. О. О. Богомольця.

«Ми впроваджуємо зміни до положення про інтернатуру, адже прагнемо до підвищення рівня медичної освіти. Та студенти й надалі залишаються вільними у виборі спеціальності, регіону і місця проходження інтернатури. Проте найбільші можливості обрати матимуть як “бюджетники”, так і “контрактники”, які найкраще навчалися упродовж шести років, склали іспит КРОК-2 і мають найвищий рейтинг. Це  справедливо. Вибір матимуть усі, адже держава має достатньо вакантних посад», –  сказав перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров, відповідаючи на запитання студентів. 

Він наголосив, що до 1 квітня МОЗ збирало інформацію від департаментів охорони здоров’я щодо вакантних посад у регіонах і після опрацювання її передадуть закладам освіти до 15 травня.

За словами першого заступника міністра, під час цьогорічного розподілу враховуватиметься реальна потреба держави в лікарях певних спеціальностей. Такий підхід є справедливим та раціональним з огляду на ефективне використання державних коштів. Та навіть якщо випускнику не вистачить рейтингових балів для вибору бажаної спеціальності за результатами розподілу, він зможе її отримати після проходження інтернатури, провчившись на циклі вторинної спеціалізації.

Водночас Сергій Дубров спростував заяви про те, що цьогорічні випускники, що вчилися на «бюджеті», вступали до медичного ЗВО на інших умовах. Адже на момент їхнього вступу (2018 рік) діяли нормативні акти, що передбачали право самостійного працевлаштування лише у виняткових випадках: попереднє Положення про інтернатуру діяло з 1996 до 2021 року, а Порядок працевлаштування випускників – з 1997 до 2022 року.

Відповідно до чинного Положення про інтернатуру, затвердженого 2021 року, у разі відмови від пропозиції, сформованої відповідно до кадрових потреб поточного року, випускник має право взяти участь у повторному рейтинговому розподілі не раніше ніж за рік.

Обрання місця проходження інтернатури самостійно (поза рекомендованим МОЗ переліком) чинне положення не передбачає – воно було надано тимчасово у 2022-2023 роках у звʼязку з труднощами забезпечення повного обсягу фінансування та необхідної кількості вакансій для кожного випускника в умовах повномасштабного вторгнення.

Протягом 2023 року – І кварталу 2024 року МОЗ спільно з НСЗУ відпрацювали механізм забезпечення кожного випускника закладів вищої освіти, що належать до сфери управління МОЗ та МОН, вакантним місцем для проходження інтернатури коштом державного бюджету з подальшою можливістю працевлаштування.

Водночас до випускників 2024 року бюджетної форми навчання не застосовується вимога щодо обовʼязково відпрацювання протягом трьох років. По завершенню інтернатури випускник вільний у виборі місця роботи. 

Зараз міністерство проводить громадські обговорення запропонованих змін до Положення про інтернатуру. Зауваження та пропозиції до 11 квітня можна надіслати у письмовому або електронному вигляді за адресами: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7, 01601 або moz@moz.gov.uao.l.zhmakina@moz.gov.ua.

Наразі МОЗ розглядає уже отриманий зворотний зв’язок, опрацьовує питання і продовжує практику відкритих дискусій зі студентством. Тож стежте за анонсами у закладах вищої освіти. 

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news