logo
29/04
28/04
27/04
26/04
25/04
2 ...

Перші солдати німецької бригади прибули до Литви

08-04-2024 21:51972

Перші солдати німецької бригади прибули до Литви
Фото: kam.lt

Сьогодні, 8 квітня, у Вільнюському аеропорту зустрічали бійців первинної частини 45-ї бригади німецької армії.

Про це повідомляє міністерство оборони Литви.

До складу новоприбулих увійшов 21 солдат, які прибули до Литви з 15 регіонів Німеччини, 16 різних військових частин.  

Перший елемент німецької бригади Lietuva очолить полковник Андре Гастенрат, який раніше служив у Литві. 

Міністр національної оборони Лаурінас Кащюнас назвав зобов’язання Німеччини щодо постійної присутності бригади в Литві історичним рішенням як для Литви, так і для Німеччини.  

«Ми вдячні Німеччині за це рішення. Можу запевнити, що створення належних умов як для військової інфраструктури, так і для цивільних служб є пріоритетом нашого уряду і моїм головним прагненням як міністра національної оборони. Хочу підкреслити, що з прибуттям перших солдатів бригади ми відкриваємо не лише нову сторінку співпраці між Литвою та Німеччиною, але й ще глибше партнерство між Литвою та Німеччиною», – зазначив він при зустрічі з солдатами. 

Основний підрозділ бригади буде розташовано у Вільнюсі та відповідатиме за планування передислокації бригади до Литви та координацію вимог до військової інфраструктури. Планується, що до кінця року перша ланка штабу збільшиться до 150 військовослужбовців, у функції яких входитиме подальша робота з організації переміщення німецьких солдат для служби в Литві. 

Німецьких солдатів супроводжував командувач сухопутних військ Німеччини, генерал-лейтенант Альфонс Майс. 

 «Це переміщення є спільною метою німецької армії, і ми вже сьогодні робимо перші кроки в Литві. Подібно до того, як під час холодної війни союзники захищали мир і свободу на території Німеччини, сьогодні наше завдання полягає в тому, щоб стримувати атаки за межами Німеччини і, якщо необхідно, захищати кожен сантиметр території Альянсу», – сказав генерал 

Перші німецькі солдати, які прибули до Литви, оселяться у Вільнюсі та відповідатимуть за планування перекидання бригади до Литви та координацію вимог до військової інфраструктури. До кінця року перша ланка штабу відповідатиме за допомогу в переміщенні німецьких солдат для служби в Литві. 

Бригаду німецької армії перекидають до Литви поетапно – цього року Литва отримає перших солдатів, а у 2025-2026 рр. відбудеться велика перекидка підрозділів бригади. У 2027 році німецька бригада в Литві повинна вийти на повну боєздатність. Очікується, що всього 4800 німецьких солдатів і 200 цивільних будуть перекинуті до Литви на постійне перебування.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news