logo
30/04
29/04
28/04
26/04
25/04
24/04
2 ...

У МОЗ розповіли, скільки українських лікарень мають генератори

11-04-2024 12:43522

У МОЗ розповіли, скільки українських лікарень мають генератори
Фото: darex.com.ua (ілюстративне)

Зараз українські медзаклади забезпечені 11 139 генераторами для безперебійного електроживлення. У разі аварійних відключень світла енергетичне обладнання спрацьовуватиме та постачатиме напругу в мережу. 

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

Таким чином, лікарні працюватимуть й надалі, а медики надаватимуть медичну допомогу пацієнтам. 

Крім того, в Україні активно продовжують впроваджувати й інші рішення. Зокрема, йдеться про оснащення лікарень альтернативним та екологічним джерелом електроенергії – сонячними панелями та акумуляторами, які допомагатимуть медзакладам функціонувати за критичних ситуацій. 

Наразі вже понад 60 українських закладів охорони здоров’я мають сонячні станції з панелями. Значна частина з них з акумуляторами, які накопичують енергію. Вони встановлені коштом різноманітних програм, благодійних фондів, урядів інших країн тощо. 

Такі рішення наразі в процесі реалізації завдяки співпраці МОЗ України з програмою Європейського енергетичного товариства «Промінь надії», Міністерством енергетики України, урядами Японії та Хорватії, Комітетом ВРУ з питань енергетики та ЖКГ та компанією «Нафтогаз». Також до процесу долучені благодійні та громадські організації, зокрема Energy Act for Ukraine, Екоклуб, Асоціація сонячної енергетики України тощо.

Також у МОЗ зазначили, що наразі багато керівників лікарень та органів місцевого самоврядування самостійно працюють над створенням умов для стабільної роботи медзакладу у разі надзвичайних ситуацій. Завдяки такому підсиленню, навіть за умов аварійних відключень світла чи повних блекаутів, лікарні функціонуватимуть та оперативно надаватимуть потрібну медичну допомогу пацієнтам. 

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news