logo
30/04
29/04
28/04
26/04
25/04
24/04
2 ...

У Старому Самборі вдруге відбувся фестиваль «З піснею до Бога»

15-04-2024 12:18828

У Старому Самборі вдруге відбувся фестиваль «З піснею до Бога»

Вчора, 14 квітня, відділ культури, молоді, спорту та туризму Старосамбірської міської ради і комунальний заклад «Центр культури і дозвілля» провели регіональний фестиваль духовної пісні «З піснею до Бога».  Такий захід у Старосамбірській ТГ відбувся вдруге і засвідчив, що мешканці проявляють інтерес до мистецтва на прославу Всевишнього.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.

Фестиваль у «Центрі культури і дозвілля» розпочався з подяки нашим захисникам, які ціною свого життя, героїзмом боронять незалежність України, на яку зазіхнула ненависна всьому світові озброєна путінська московія, а ми тут, далеко від лінії фронту, маємо щасливу можливість проживати у мирі та духовним мистецтвом славити Бога. Гармонійним доповненням була спільна молитва.  

«Духовна пісня, – зазначила ведуча Марія Хомин-Маморська, – не надто популярна серед загалу. Але те, що вдруге Старосамбірська міська рада проводить фестиваль, розвінчує ці стереотипи, оскільки знаходить і своїх носіїв, і популяризаторів, і все нових виконавців. А тому «З піснею до Бога» живе, має неабияке майбутнє». 

На сцені виступили чотирнадцять хорових колективів та окремих виконавців духовних пісень. Серед таких, зокрема, церковний хор УГКЦ парафії Св. Миколая Старого Самбора, чоловічий церковний хор «Собор», Народний аматорський камерний хор «Реприза»,  Народний аматорський ансамбль пісні і музики «Заспів», церковний хор ПЦУ Св. Юрія Переможця с. Торчиновичі та інших.

Оплески були нагородою за мистецьке виконання духовних піснеспівів для солістів Ігоря Піха, Володимира Маланяка, Дениса Лаврика, Владислава Грицака.

Програма фестивалю була добре продуманою. Присутні почули пісні «Богородице до тебе», «Витай Христе дорогий», «На коліна стаю», «Боже, я молюся за Україну», «Аве Марія», «А де любов», «Моліться батьки за своїх дітей», «Народилось нове покоління», «Помолюся тихо», «Я візьму тебе на руки», «Під хрест твій стаю» та інші.

Кожний учасник фестивалю отримав Подяки, Грамоти від міського голови Ігоря Трухима.

Декан Старосамбірський УГКЦ о. Михайло Николин зазначив, що третій рік Україна через війну двигає свій важкий хрест. Але її народ йде до світлої мети, ім’я якої воля, свобода і щасливе життя у рідній сторонці.

«Фестиваль проводився під гаслом «Під хрестом», – сказав отець-декан. – Він став голосом людської душі, забринів струнами у серцях, додав сили нації долати свою Хресну дорогу. Щоби очі не заливали сльози горя, а очі плакали лише від сміху, радості та щастя».

Очевидним  було, що фестиваль впише свій рядок у новітню історію Старого Самбора, бо став справжнім святом для любителів духовної музики, доброю нагодою духовного оновлення та цілющою поживою для душі.

Завершився фестиваль на особливій хвилі піднесення – спільним виконання пісні-молитви «Боже великий єдини».

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news

Фото Миколи Сенейка