logo
26/04
25/04
24/04
2 ...

Сьогодні – другий Святвечір: історія та традиції свята

18-01-2020 10:293065

Сьогодні – другий Святвечір: історія та традиції свята
Фото: з відкритих джерел

Вже завтра православний світ відзначатиме одне з головних свят зими  Водохреще. Він припадає на 19 січня. А днем раніше, 18 січня, віряни святкують ще одне свято, що передує Хрещенню –  другий Святвечір.

Що саме означає цей день і яких слід дотримуватися традицій 18 січня пише УНІАН.

Другий Святвечір 18 січня: історія свята

Другим Святвечором 18 січня називають вечір, що передує Водохрещу. Цього дня зазвичай готуються до святкування Водохреща, або, як його ще називають, Богоявлення. Щедрий вечір напередодні Водохрещя не прийнято урочисто відзначати, на відміну від Різдвяного. Історія Водохресного святвечора нерозривно пов'язана з самим днем Хрещення, але, незважаючи на це, 18 січня людям все ж слід виконати певні ритуали.

Православні у цей день згадують хрещення Ісуса Христа Іоанном Хрестителем, яке відбувалося в річці Йордан.

У народі Водохресний святвечір також отримав назви «голодна кутя» і «голодний вечір».

Традиції Водохресного святвечора 18 січня

За день до Богоявлення у всіх православних храмах проводять богослужіння й освячують воду. Другий ритуал робиться для того, щоб люди могли взяти її додому і там нею освятити своє житло. Вважається, що освячена вода у цей день по-особливому цілюща і має оберігати будинок від зла, а також може сприяти лікуванню від хвороб. Цю воду зберігають впродовж усього року - до наступного свята Богоявлення.

До речі, саме 18 січня церква здійснює перше в році освячення води. Друге проводять на наступний день 19 січня, безпосередньо в день Водохреща.

Богоявленням Господнім православний світ завершує період Різдвяних святок. Це означає, що 19 січня останній день, коли можна колядувати й ворожити. Особливу цінність цього дня мають добрі справи й допомога нужденним людям.

Щедрий вечір 18 січня день суворого посту. Вкрай не рекомендується вживати м'ясо, рибу або ж алкоголь. Також у цей день не можна лихословити, виносити щось з оселі, позичати гроші та прати.

Прикмети на другий Святвечір

Снігова заметіль в цей день означатиме цьогоріч добрий урожай. Всім дівчатам, що бажають побороти веснянки, радять 18 січня вмитися водою талого снігу. Для того, щоб вберегти будинок від нечистої сили на вікнах і дверях слід намалювати хрести. Зробити це можна за допомогою свічки або крейди. Здавна на святвечір дівчата кидали на вулицю черевичок, знятий з лівої ноги. Після визначали, з якого боку прийде їх суджений за напрямом передньої частини кинутого взуття.

Leopolis.news