logo
26/04
25/04
2 ...

У Бродах відбулась урочиста конференція, присвячена 91-ій річниці створення ОУН

24-02-2020 14:542040

У Бродах відбулась урочиста конференція, присвячена 91-ій річниці створення ОУН

У неділю, 23 лютого, в Народному домі міста Броди відбулась урочиста конференція «Націоналізм: традиція і модерн», присвячена 91-річчю створення ОУН.

Як зазначили організатори заходу, важливим параграфом у програмі конференції була демонстрація бродівській громаді короткометражного історично-документального фільму «Незламні», створеного в кінці минулого року за режисурою військового капелана, священника УГКЦ отця Михайла Греділя. До речі, фільм знято на основі реальних подій, що мали місце у містечку Городок в 1932 році та учасниками яких були члени Організації українських націоналістів, серед яких – молоді хлопці Василь Білас і Дмитро Данилишин.

Розпочалась урочиста конференція молитвою, яку провели бродівські священники. Головними доповідачами були львівський журналіст, громадський діяч Ярослав Сватко, кандидат історичних наук, співробітник Науково-дослідного інституту українознавства Михайло Галущак та кандидат історичних наук, співробітник Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України Микола Посівнич.

У своїй промові Ярослав Сватко розповів про створення фільму «Незламні», про боротьбу членів ОУН Василя Біласа і Дмитра Данилишина та про діяльність Організації українських націоналістів на початках. А ще пан Ярослав зазначив, що історія сьогодні є фронтом інформаційної війни.

Історик Михайло Галущак говорив про діяльність УПА, яка найдовше із усіх армій Європи проводила свою національно-визвольну боротьбу в підпіллі. Також він акцентував увагу слухачів на причинах новітньої російсько-української війни, ветераном якої він є особисто.

Науковець Микола Посівнич у своєму виступі висловився про звитягу Організації українських націоналістів, про масштаби їхньої боротьби, про особистостей, які заклали основи ОУН, яка, на його думку, є найуспішнішим політичним проєктом в усій історії України.

Окрім промов науковців-істориків, на урочистій конференції голова громадської організації «Яворина» Ірина Сех привітала колишніх та теперішніх воїнів, які відстоювали незалежність нашої держави у жорстокій боротьбі із більшовизмом, а сьогодні – із кремлівськими зайдами. Літнім жінкам, які пережили московсько-більшовицькі тортури, дівчата-яворинки дарували букети квітів.

Потім відбувся показ фільму «Незламні».

У період між доповідями промовців, на сцені виступали дитячий аматорський гурт «Смайлики» та соліст Львівської національної опери Роман Ковальчук.

Завершилася урочиста конференція спільною молитвою біля пам’ятника Героям Небесної сотні та запаленням лампадок у його підніжжі учасниками заходу.

Конференція у Бродах відбулась за організації Конгресу українських націоналістів, Організації українських націоналістів, громадської організації «Яворина» та ВО «Свобода».

Михайло Шишка, журналіст, спеціально для Leopolis.news