logo
26/04
25/04
24/04
2 ...

Руйнівні паводки у Карпатах виникли через комплекс факторів, а не через вирубку лісів – науковці

26-06-2020 12:171331

Руйнівні паводки у Карпатах виникли через комплекс факторів, а не через вирубку лісів – науковці

Група вчених Національного лісотехнічного університету України (НЛТУ) напрацювали експертний висновок щодо катастрофічних паводків, які пройшли в червні 2020 року в Карпатському регіоні та висловили пропозиції щодо мінімізації ризиків їх виникнення у майбутньому.

 

 

Як зазначається в експертному висновку науковців, руйнівні паводки в Карпатському регіоні у червні 2020 року, як і в попередні роки, сталися внаслідок дії комплексу природних і антропогенних факторів. Основною причиною виникнення катастрофічного паводку була надмірна кількість опадів, що значно перевищувала водорегулятивну здатність геологічної системи (включаючи лісову рослинність) Карпат. Ускладнила ситуацію також відсутність цілісної системи гідротехнічних споруд як превентивного протипаводкового захисту, недостатній догляд за руслами річок і потоків, дорожніми спорудами та підпірними стінками, недостатнє проведення запобіжних протиерозійних і протизсувних заходів.

Як зазначають науковці, багато представників громадських організацій, владних структур ЗМІ та нарадах пов'язують руйнівні паводки у Карпатському регіоні з так званою «надмірною» вирубкою гірських лісів.

Вчені наголошують, що такі висновки не можна робити, базуючись лише на домислах, не враховуючи дійсного стану лісів і результатів наукових досліджень водорегулюючої ролі лісів.

«Це не вирішує проблеми, а тільки шкодить прийняттю об'єктивних, науково обгрунтованих рішень та здійсненню зважених, практичних дій, дезінформують громади і викликають неправомірний суспільний резонанс», – переконані науковці.

Натомість, як зазначається, проведені наукові дослідження показують, що лісові масиви в горах за сприятливих для водорегулювання умов здатні до чотирьох разів зменшувати піки паводків, та ця роль лісу має свою межу.

Натомість для запобігання катастрофічних паводків науковців пропонують:

1. Розробити та прийняти Національну протипаводкову програму;

2. Ухвалення закону про національну лісову політику;

3. Поступово переходити від суцільно лісосічної системі лісогосподарювання до екологічно орієнтованої, наближеної до природної;

4. Створення системи ефективних гідротехнічних споруд;

5. Збільшення лісистості водозборів гірських частин річок Карпатського регіону до оптимально (65 – 75%);

6. Оптимізація мережі лісових доріг;

7. Розширення зв'язків з громадами, ГО, ЗМІ щодо поліфункціонального значення лісу. 

Ознайомитися з повним текстом експертного висновку можна ТУТ.

Як повідомляли, інтенсивні опади протягом 22-24 червня призвели до складної паводкової обстановки у Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській та Тернопільській областях. Внаслідок негоди загинули 3 особи. Були затоплені десятки населених пунктів, пошкоджені сотні кілометрів доріг.

Leopolis.news