logo
19/03
18/03
17/03
16/03
15/03
2 ...

За півтора роки аудитори виявили у тендерах Львівської міськради порушення на 902 млн грн

02-07-2020 15:33867

За півтора роки аудитори виявили у тендерах Львівської міськради порушення на 902 млн грн
Фото: ілюстративне

З початку 2019 року Державна аудиторська служба провела 97 моніторингів, які стосуються ймовірних порушень у закупівлях, оголошених Львівською міською радою або її підрозділами, підприємствами. Станом на кінець червня 2020 року аудитори підтвердили порушення законодавства у 89 закупівлях, а їх сумарна вартість складає понад 902 млн грн.

Відповідну інформацію опублікував «Центр громадського моніторингу та досліджень» у аналітичному матеріалі «Як проводять закупівлі у Львові». Також експерти центру зазначають, що порушення виявили лише у кожній 28-ій закупівлі, тобто на стадії моніторингу невідповідність закону є у понад 3,5% тендерів, пишуть «Наші гроші. Львів».

Найбільший тендер із порушеннями – це замовлення комунального підприємства «Палац ігрових видів спорту» на будівництво Палацу спорту на проспекті Червоної Калини. Вартість контракту склала майже 500 млн грн. Аудитори підтвердили, що тендерна пропозиція фірми-переможця не відповідала вимогам замовника, а відтак компанію мали б відхилити. Однак КП не дослухалось до аудиторів, і це питання зараз розглядає суд.

Найчастіше порушення у закупівлях знаходили у ЛКП «Ратуша-сервіс» – 9 тендерів, ЛКП «Агенція ресурсів Львівської міської ради» та «Зелене місто» – 5 та 4 тендери відповідно, а також у районних відділах освіти ЛМР.

Загалом за півтора роки ЛМР та її підрозділи провели тендерів за конкурентною процедурою на 12,1 млрд грн. Йдеться лише про відкриті торги та  спрощені (допорогові) закупівлі.

Серед найбільших замовників «Львівводоканал», який витратив більше 1 млрд грн. Друга і третя позиція – у ЛКП «Львівавтодор» та Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради. Обидва замовники займаються будівельними роботами в межах міста.

Серед усіх тендерів понад 66% успішних, ще 6% тривають зараз і майже третина (27,2%) не успішних. Серед неуспішних близько 70% торгів скасовують через недостатню кількість учасників, а ще понад 30 % – через помилки уповноважених осіб замовників, після яких закупівлі потрібно скасовувати, оскільки неможливо усунути порушення.

Leopolis.news