ВРУ змінила виборче законодавство

http://leopolis.news/post/25036/vru-zminyla-vyborche-zakonodavstvo-

16/07/2020

Відповідний законопроєкт підтримали 308 народних депутатів, повідомляє Укрінформ.

Як повідомляє Лівий берег, відповідно до запропонованих змін, місцеві вибори в жовтні 2020-го пройдуть за новими правилами та виборчою системою. Законопроєкт мав майже 4000 правок до виборчого законодавства, однак підтримані були не всі.

ВРУ встановила межу для самовисування у 10 тис. населення (партизація). У містах з більшим населенням буде пропорційна система з відкритими списками, можна буде висуватися тільки від партії чи її осередку. 

Рада вирішила не змінювати так званий кандидатський мінімум для просування кандидата в територіальному виборчому і лишила його на рівні 25%. Пропонували 5% та 50%. 

Також парламент змінив форму виборчого бюлетеня. Він має стати більш зрозумілим для виборця. Розмір застави кандидатів знизили у 9 разів.

Закон був ухвалений в цілому з необхідними техніко-юридичними правками 308 голосами.

Нагадаємо, що 2 липня профільний парламентський Комітет схвалив до другого читання законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства» (№3485) з поправками, які передбачають запровадження пропорційної виборчої системи депутатів місцевих рад в громадах, де кількість виборців складає 10 тисяч і більше. За таких умов, навіть у невеликих громадах право висувати кандидатів у місцеві ради матимуть виключно політичні партії чи їх осередки. У пакеті з «партизацією» схвалено й поправку, яка законодавчо закріплює «імперативний» представницький мандат.

Асоціація міст України вважає такі пропозиції неприпустимими, адже партійне будівництво на рівні невеликих громад практично відсутнє, а більшість голів та депутатів місцевих рад є поза політикою.

АМУ у зверненні акцентує, що зміна виборчої системи місцевих виборів відбувається безпосередньо (за 100 днів) перед самими виборами, які мають відбутися 25 жовтня, що є недемократичним і суперечить  європейським та світовим стандартам. До того ж, схвалені Комітетом зміни до виборчого кодексу на практиці позбавлять більшість громадян права обиратися та бути обраними депутатами місцевих рад, що є порушенням принципів Копенгагенського документу ОБСЄ 1990 року, за яким держави мають поважати право громадян змагатись за політичні і державні посади як самостійно, так і в якості представників певних політичних партій, без дискримінації.

АМУ підкреслює, що введення пропорційної (партійної) виборчої системи на рівні невеликих сіл, селищ, міст з кількістю виборців менше 90 тисяч позбавить 2/3 жителів громад можливості впливати на прийняття рішень через мажоритарних депутатів. Це знівелює здобутки децентралізації та зумовить недовіру людей як до політичних партій, так і до центральної влади.

Асоціація міст України звертається до Президента України, Голови Верховної Ради України, народних депутатів України не допустити введення пропорційної виборчої системи на місцевих виборах у громадах з кількістю виборців менше 90 тисяч та запровадження імперативного мандата.

Нагадаємо, що проти партизації органів місцевого самоврядування виступили і міські голови Львівщини. Минулого місяця вони провели відповідну акцію протесту під Верховною Радою.

Leopolis.news