logo
26/04
25/04
24/04
23/04
21/04
20/04
2 ...

У Білорусі випустили із СІЗО затриманих українців

14-08-2020 13:522342

У Білорусі випустили із СІЗО затриманих українців
Фото: rubryka.com

Українських громадян Костянтина Рєуцького, Євгена Васильєва та Оксану Альошину звільнили з СІЗО в Білорусі. Рєуцький та Васильєв уже перебувають на території посольства України.

Про це повідомляє Громадське.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Рєуцький та Васильєв уже під захистом українських дипломатів у посольстві України в Білорусі. Проте згодом видалив твіт.

Наразі невідомо, коли та як вони повернуться в Україну.

Президент Володимир Зеленський також підтвердив на своїй сторінці у Facebook, що Васильєв, Рєуцький та Альошина зараз у безпеці. Наразі ведуться перемовини для звільнення ще одного українця — Романа Шишка, який перебуває в ізоляторі Бреста.

Костянтин Рєуцький також з'явився на відео видання Tut.by, де Рєуцький коментує своє затримання. Тоді він розповів, що вночі його змусили підписати протокол, написаний правоохоронцями

«Нікому не дали протоколи прочитати, підписати змушували. Тих, хто не хотів підписувати, били», — сказав українець.

На питання, чи запам'ятав він прокурорів та суддів, відповів, що ні.

Уранці 12 серпня МЗС повідомило, що всього з початку протестів у Білорусі затримали дев'ятьох українців, але їх на той час уже відпустили.

У той же день білоруські силовики жорстко затримали в Мінську двох громадян України Костянтина Рєуцького та Євгена Васильєва.

Вранці 13 серпня у МЗС повідомили про затримання ще однієї українки — Оксани Альошиної. А пізніше пресслужба МЗС заявила про затримання українця в Бресті. Його затримали ще 11 серпня за участь в акції протесту, а потім помістили в місцеве СІЗО.

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Після завершення голосування в країні оприлюднили результати державного екзит-полу. За їхніми даними, за чинного главу держави Олександра Лукашенка (він 26 років на посаді) проголосували понад 80% виборців, а за опозиційну кандидатку Світлану Тіхановську — близько 10%.

Незгодні з результатами люди вийшли на акції протесту в різних містах Білорусі. Силовики жорстоко придушували ці акції, застосовуючи водомети, світлошумові гранати та гумові кулі. 13 серпня відбувся найбільш мирний день протестів: люди ставали в ланцюги солідарності, а на підприємствах страйкували співробітники.

Загалом влада затримала приблизно 7 тисяч людей. У ніч із 13 на 14 серпня людей почали масово випускати. Звільнені розповідають про тортури в СІЗО.

11 серпня Тіхановська виїхала з країни до Литви. Також в мережі з'явилося відео, де вона закликає людей не протестувати. У її штабі заявили, що звернення вона записала під тиском білоруських силовиків. Також його прокоментував президент Литви Ґітанас Науседа. На його думку, «жодна притомна людина не повірить», що їх вона зробила з власної волі.

Чоловік Тіхановської Сергій перебуває під арештом. Незареєстрований кандидат у президенти Білорусі Валерій Цепкало заявляв, що на неї тиснули через її чоловіка.

Leopolis.news