logo
26/04
25/04
24/04
2 ...

Міненерго пропонує тимчасово відмовитися від ринкових цін на газ для населення

11-01-2021 12:381667

Міненерго пропонує тимчасово відмовитися від ринкових цін на газ для населення

Міністерство енергетики та вугільної промисловості запропонувало тимчасово відмовитися від ринкових цін на газ для населення.

 

Про це пишуть «Українські новини» з посиланням на проєкт постанови Кабінету міністрів.

На минулому тижні керівник міністерства Юрій Вітренко повідомив, що моніторинг роздрібного ринку газу показав вразливість споживачів до зловживань зі сторони постачальників та до стрімкого зростання ринкових цін через холоди в Європі та Азії. Вітренко каже, що міністерство розробило варіант вирішення цієї проблеми.

Зокрема, вирішення цієї проблеми, за його словами, полягає у поверненні державного регулювання ціни на газ для населення.

Всіх побутових клієнтів начебто планують визнати «вразливими споживачами» та запропонувати їм фіксовану ціну. Вона буде діяти один рік з 1 лютого. За основу візьмуть вартість газу на німецькому хабі NCG (без врахування транспортування до західного кордону) з торговою надбавкою постачальника 2,5%.

Нагадаємо, що ринок газу для населення в Україні діє з серпня 2020 року. Його запуск був однією з вимог для отримання кредитного фінансування від Міжнародного валютного фонду. Доти в Україні діяли спеціальні зобов'язання (PSO), за якими НАК «Нафтогаз України» поставляв газ для населення по фіксованій ціні. 

Leopolis.news