logo
25/04
24/04
2 ...

Пустелі на півдні, повені й температурні рекорди: науковець розповів про нові кліматичні виміри в Україні

18-01-2021 10:161069

Пустелі на півдні, повені й температурні рекорди: науковець розповів про нові кліматичні виміри в Україні
Фото: UkrMedia

Сніг і морози до -20°C для України нині феномен, хоча ще два десятки років тому це була норма. Схоже, наше покоління стане свідком переселення людства на нову планету із новим кліматом, і Марс тут - ні до чого...

Про те, чого світові чекати від 2021 року, йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

2020 рік став найтеплішим за всю історію метеоспостережень та із найбільшою кількістю бур. «Чим більше тепла  - тим сильніші будуть процеси», - пояснює директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий. 

За його словами, в Антарктиці середня річна температура зросла на 3°C. «Коли ми говоримо про середню річну температуру, то 3°C - це різниця між Україною і Норвегією. От уявіть собі, що в Норвегії потеплішало до українського клімату. Отака швидкість в Антарктиці та Арктиці», - додає фахівець.

У цьому році на острові Галіндез, де розташована наша станція, від льодовика Woozle Hill відколовся край криги висотою близько 20 метрів. За словами полярників, відкол такого масштабу тут стався вперше.

Однак погоду нам роблять теплі й холодні океанські течії. Зазначимо, що лише біля полюсів утворюються ті самі холодні потоки, які остуджують киплячу воду океану. Якщо в одній з цих точок відбудеться нагрівання, то конвеєр зупиниться і зміниться все.

«Якщо зупиняється цей конвеєр, формується принципово інший тип клімату, який ми знаємо тільки з палеонтології, - наголошує Дикий. - При нинішній тривалості життя народитися можна при одному кліматі, активне життя прожити при іншому, а старіти - при третьому».

Тобто руйнівні урагани, повені, пожежі, затяжні посухи - це те, до чого треба звикати. І чи не найбільша загроза для нас тут - посухи. Країни, що вже рахують воду по краплях і обмежили її використання, починають полювати на льодовики, адже це тонни прісної води, що марно розчиняються у солоній океанській.

Щодо України, то ми всі вже переїхали на південь. Кліматичні зони зсунулися на 200 кілометрів. По суті, Київ переїхав у Миколаїв, Миколаїв у Крим, а Крим вже заліз у субтропіки. Півострів засихає на очах: опадів удвічі менше, ніж ще кілька років тому. Зима без опадів означає порожні водозабори, отже катастрофи не уникнути, і наблизиться вона не за роки, а за місяці.

Але посухи - це не тільки про те, що будемо пити, а й про те, що будемо їсти. Затяжні сухі періоди, які охоплюють дедалі більше територій півдня і Сходу України, у поєднанні із потужними вітрами ще й перетворюють родючі ґрунти на пісок. Опустелювання - ще одна загроза для нас.

«На такі Олешківські піски може перетворитися весь південь України. Це питання 10-20 років, а не 120», - зазначає директор Національного антарктичного наукового центру.

І вже до кінця 2021 року все, що досі метеорологи називали погодними рекордами, стане нормою. На вимогу Всесвітньої метеорологічної організації світ переходить на нові кліматичні виміри. «У нас в останні 20 років скоротилися сезони весни та осені, вже немає як раніше - по 3 місяці», - зауважує синоптик Владислав Білик.

Цей тиждень наочно покаже нам, як різко тепер холод може витісняти тепло. Ще найближчі 2 дні нас морозитиме, майже по всій території до -15°C вдень і до -20°C вночі, а вже у четвер очікується 0°C, а в п'ятницю - +4°C.

Тож, усім метеозалежним радимо поберегтися. 2021 рік триматиме курс на потепління, а ми всі - на планету бур, хоча, можливо, за новими метеонормами ці бурі називатимуть «помірним вітерцем». 

Leopolis.news