logo
26/04
25/04
24/04
23/04
21/04
20/04
2 ...

Сенат США дозволив провести процедуру імпічменту Трампа

10-02-2021 10:352497

Сенат США дозволив провести процедуру імпічменту Трампа
Фото: DW.com

Сенат США більшістю голосів визнав процес імпічменту колишнього президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа таким, що відповідає конституції країни.

Як пише DW, ідповідне рішення сенатори ухвалили увечері вівторка, 9 лютого.

Голоси «за», окрім 50 представників Демократичної партії, віддали шестеро республіканців. Це голосування відкрило шлях для подальшого перебігу процедури імпічменту.

Таким чином у середу, 10 лютого, сенатори розпочнуть слухання щодо імпічменту Трампа, що триватимуть щонайменше декілька днів. За цей час свої аргументи перед сенаторами має викласти спочатку сторона обвинувачення, а потім – захисники експрезидента США.

Під час цього процесу в Сенаті розглянуть дії Трампа перед та під час протестів його прихильників у Вашингтоні, які закінчилися штурмом Капітолія. Сторона звинувачення наполягає на тому, що дії експрезидента у ті дні можна кваліфікувати як «підбурювання до заколоту».

Адвокати, які представляють колишнього главу Білого дому, натомість заявили, що ця справа є політично мотивованою та такою, що суперечить конституції. Про «безпардонний політичний театр» демократів, які хочуть «змусити замовкнути політичного опонента і партію меншості», ідеться у 78-сторінковому документі, у якому сторона захисту представила свою позицію перед початком слухань.

При цьому виступ одного з адвокатів Трампа Брюса Кастора наразився на критику навіть тих сенаторів-республіканців, які у підсумку проголосували проти визнання імпічменту Трампа конституційним. Дехто з них визнав, що позиція захисту могла бути представлена краще. Так, сенаторка Ліза Мурковскі, згідно з повідомленням американських ЗМІ, заявила: «Я не могла зрозуміти, що він хотів сказати». Демократи при цьому були більш критичними і називали 45-хвилинний виступ Кастора незв’язним та плутаним.

Процедура імпічменту була запущена ще у січні, до інавгурації Джо Байдена. За це рішення проголосувала нижня палата американського Конгресу – Палата представників. Однак остаточне рішення має ухвалити Сенат США – для цього необхідно, аби “за” проголосували дві третини сенаторів.

Це вже друга спроба оголосити імпічмент Дональду Трампу –  у 2019 році його звинуватили у спробі натиснути на українського президента Володимира Зеленського та намаганні завадити розслідуванню Конгресом закидів у зловживанні Трампом владою. Таким чином останній став першим президентом в історії США, стосовно якого процедуру імпічменту застосовували двічі.

Leopolis.news