ВРУ посилила відповідальність за сексуальну експлуатацію дітей

http://leopolis.news/post/37707/vru-posylyla-vidpovidalnist-za-seksualnu-ekspluataciyu-ditey

18/02/2021

Відповідне рішення підтримали 322 народні депутати України, інформує пресслужба ВРУ.

Проект Закону №3055. передбачає зміни до законодавства щодо захисту дітей від сексуальної експлуатації та насильства, вони розроблені з метою імплементації положень Ланцаротської конвенції.

Так, вносяться такі зміни до Кримінального кодексу України:

- пропозиція зустрічі, у тому числі з використанням інформаційно-комунікаційних систем або технологій, зроблена повнолітньою особою особі, яка не досягла 16-го віку, з метою вчинення щодо неї будь-яких дій сексуального характеру або розпусних дій, за умови вчинення істотних дій, спрямованих на те, щоб така зустріч відбулася, каратиметься обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
- пропозиція зустрічі, у тому числі з використанням інформаційно-комунікаційних систем або технологій, зроблена повнолітньою особою неповнолітній особі, з метою втягнення її у виготовлення дитячої порнографії, за умови вчинення істотних дій, спрямованих на те, щоб така зустріч відбулася каратиметься позбавленням волі на строк від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
- вищезазначені дії вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або щодо малолітньої особи каратимуться позбавленням волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Раніше на підтримку законопроекту виступив дитячий омбудсмен Микола Кулеба. Він повідомив, що на сьогодні в Україні, на відміну від більшості цивілізованих держав світу, не криміналізовано: перегляд порнографічних матеріалів за участі дітей, їх придбання, зберігання (без мети збуту чи розповсюдження), кібергрумінг.

Leopolis.news