logo
26/04
25/04
2 ...

В Україні стрімко підскочили ціни на продукти: чи дорожчатимуть харчі й надалі

24-02-2021 14:28760

В Україні стрімко підскочили ціни на продукти: чи дорожчатимуть харчі й надалі
Фото: UkrMedia

В Україні подорожчали майже всі харчові продукти – ціни злетіли догори. Лідери здорожчання – яйця. Їхня ціна зросла орієнтовно на 70%. Ціни на олію — приблизно на 50%, цукор – 50-60%. Стільки додали ці продукти у ціні від літа. Дорожчає борошно, в середньому на 20%, і кажуть це не межа. Макарони, крупи, молочка, м'ясо додали орієнтовно по 10% до попередньої ціни.

Про це повідомляє ТСН.

За літр олії треба викласти вже понад 60 гривень. Либонь, щоб не лякати покупців, тара зменшилася до 850 мілілітрів. Така сама олія українського виробництва, скажімо, у Парижі, коштує стільки ж, як і в Києві.

«У нас з вами світова ціна з однієї простої причини — тому, що виробник ніколи в житті не буде продавати на внутрішній ринок дешевше, аніж він продає на експорт. У нього єдина ціна. Європейська сім'я витрачає на продукти харчування 12-18%, українська сім'я — 50%», — каже економіст Олег Пендзин.

Покупці скаржаться, що підвищення їхніх пенсій та зарплат не встигає за ростом цін.

Ціни догори поповзли не лише в Україні. На світовому ринку теж період зростання. Він буде п'ятим за останніх 100 років. Через пандемію COVID-19 робоча сила не доїхала на збір урожаю. А ще через посуху недоотримали врожаїв не лише українські аграрії. Кукурудза — це корми, а корми – це понад половину собівартості яєць, м'яса, молочки.

Індекс борщу у нас важливіший за індекс біг-мака. У традиційній першій страві всі базові продукти харчування. Саме за цим індексом борщу легко відстежити коливання цін. Борщовий набір почав дорожчати у січні. Але плюс 10% — це все одно дешевше, аніж минулої зими. Подорожчання овочів експерти пояснюють сезонністю.

Хліб до борщу зріс у ціні лише на кілька відсотків, його вартість хлібобулочні комбінати стримують за рахунок кондитерки. У ціні печива і цукерок не лише дорога складова — туди закладено частину вартості хліба. 

За минулий рік українці зменшили споживання м'яса майже на пів кілограма. Хоча ціна зростала поступово і не переважила 10%. Вартість курятини, а саме її, через дешевизну, українці споживають найбільше, поки що стримує скорочення експорту, спричинене пандемією. А ціни на свинину і телятину — бідність населення.

Після Великодня ціни на яйця, якщо і не знизяться, то припинять зростати. На ринок вийдуть домогосподарства — потужний конкурент птахофабрик.

Щоб уникнути дефіциту цукру, уряд уже заявив про його імпорт. Урядовці кажуть, так сталося не тому, що свій цукор продали, а тому, що буряк погано вродив. А продаж за кордон зернових до нового врожаю обіцяють жорстко контролювати.

У Мінекономіки кажуть, що повернення до держрегулювання цін не буде. На ньому теж спекулювали, створюючи штучний дефіцит товару. Вся надія на хороший майбутній урожай. 

Leopolis.news