logo
25/04
2 ...

Науковці кафедри фармацевтичної, органічної і біоорганічної хімії ЛНМУ отримали міжнародний грант

11-07-2022 20:30827

Науковці кафедри фармацевтичної, органічної і біоорганічної хімії ЛНМУ отримали міжнародний грант
Фото: відділ комунікації і промоції ЛНМУ ім. Данила Галицького

Цього разу йдеться про спільну роботу із багаторічним партнером Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького – Медичним Університетом в Білостоці (Республіка Польща).

Про це повідомляє відділ комунікації та промоції Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького.

Проект «Моноклональні антитіла в поєднанні з похідними тіазолідинону як сучасна протиракова стратегія» за результатами конкурсу «Стратегічне партнерство» Національного агентства академічних обмінів Польщі (NAWA) отримав повне фінансування у сумі  майже 1млн. 800 тис. польських злотих і триватиме з липня 2022 року до липня 2024 року. Цьогоріч конкурсний відбір був досить складний і конкурентний, серед 100 поданих проектів наукових закладів та університетів Польщі з різними іноземними інституціями, було відібрано 19 переможців. 

З польського боку в проекті братимуть участь дві кафедри Медичного Університету в Білостоці – кафедра біотехнології ( керівник – професор Анна Белявська) і кафедра синтезу та технології лікарських засобів (керівник – професор Кшиштоф Белявський). Українська частина проекту виконуватиметься кафедрою фармацевтичної, органічної і біоорганічної хімії ЛНМУ імені Данила Галицького ( керівник – професор Роман Лесик). 

Метою проекту є молекулярний дизайн нових похідних тіазолідинону та оцінка молекулярного механізму їх протиракової активності в комбінації з моноклональними антитілами.  Синтез похідних тіазолідинону та оцінка їх фізико-хімічних властивостей буде здійснюватися у ЛНМУ імені Данила Галицького. Важливим напрямком досліджень у Львові будуть раціональні підходи до молекулярного дизайну структури потенційних протиракових агентів, а саме молекулярний докінг, віртуальний скринінг та комп’ютерні методи інтерпретації кореляції «структура – дія». Також наші науковці досліджуватимуть комбіновану дію нових гетероциклічних та моноклональних антитіл у моделях in vitro та vivo. 

Після завершення проекту будуть зроблені спроби комерціалізувати результати досліджень шляхом отримання патентів та налагодження співпраці з фармацевтичними компаніями.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news