logo
30/04
29/04
26/04
25/04
24/04
23/04
2 ...

ВРУ закликала світ створити міжнародний трибунал щодо злочину агресії рф проти України

07-10-2022 14:421213

ВРУ закликала світ створити міжнародний трибунал щодо злочину агресії рф проти України
Фото: rada.gov.ua

Верховна Рада України проголосувала за постанову про звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, парламентів та урядів її держав-членів, Євросоюзу, Ради Європи стосовно створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України

За постанову проголосували 283 депутати, передає LB.

Як зазначено у пояснювальній записці, за даними Офісу генерального прокурора, українські правоохоронці зареєстрували 37 706 злочинів агресії та воєнних злочинів РФ і 16 779 злочинів проти національної безпеки.

«По справах щодо агресії РФ: 626 підозрюваних – представників військово-політичного керівництва Росії, що потребують міжнародного розгляду та засудження. Створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України – це фундамент відновлення справедливості та убезпечення всього світу від подібної агресії у майбутньому, адже найімовірніше, Путін розпочне подібну агресію стосовно європейських країн», – наголошують нардепи.

Як зазначається, злочин агресії є окремим міжнародним злочином, який за своєю природою відрізняється від воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду:

«Злочином агресії є планування, підготовка, ініціювання або здійснення акту агресії, який в силу свого характеру, серйозності та масштабів є грубим порушенням Статуту ООН, особою, яка перебуває в стані фактичного здійснення керівництва або контролю за політичними чи військовими діями держави. Відповідно, до відповідальності за злочин агресії може бути притягнуто не просто рядових виконавців військових наказів, а вище військово-політичне керівництво держави. Крім того, злочин агресії може охоплювати широке коло зовнішньополітичних, фінансових, торговельних та інших рішень та дій, яке керівництво держави-агресора приймає за довгий час до початку власне бойових дій».

Автори звернення вважають,що створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України є необхідним, оскільки наразі немає механізму, який міг би судити вище політичне та військове керівництво росії за вчинення злочину агресії проти України.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news