logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
21/04
2 ...

Зеленський нагородив польських парламентарів орденами Ярослава Мудрого

25-10-2022 14:531228

Зеленський нагородив польських парламентарів орденами Ярослава Мудрого
Фото: РАР

Під час парламентського саміту Кримської платформи в Загребі президент України Володимир Зеленський нагородив орденом Ярослава Мудрого маршалка Сейму Ельжбету Вітек і маршала Сенату Томаша Ґродзького, а також інших лідерів парламентів, які беруть участь у зустрічі.

Про це пише РАР.

У понеділок і вівторок маршал Вітек і маршал Ґродзький беруть участь у першому парламентському саміті Кримської платформи – зустрічі парламентських лідерів країн, які підтримують Україну в зусиллях з деокупації Кримського півострова, організованому з ініціативи України, в Хорватії.

Під час урочистої вечері в понеділок лідери парламентів, які прибули до Загреба, включно зі спікерами Сейму та Сенату, були нагороджені орденами 2-го ступеня, які були вручені відповідно до указу президента Зеленського. Як читаємо в указі президента України, орденом нагороджено, зокрема, голову Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі, спікера литовського сейму Вікторію Чміліте-Нільсен, голову Бундестагу Бербель Бас, голова Сенату Франції Жерар Ларше, а також голови парламентів Норвегії, Ірландії, Північної Македонії, Швейцарії, Латвії, Естонії та господар саміту - голова хорватського Сабору Гордан Яндрокович.

«Я сприймаю це як надзвичайну честь. Працюючи для незалежної України, ми робимо це від серця і підтримки героїчного українського народу. Це визнання сповнює нас - усіх нагороджених - великою гордістю і мотивує до подальшої роботи», - сказав маршал Ґродзький після церемонії.

Орден князя Ярослава Мудрого — українська державна нагорода, якою можуть нагороджуватись іноземці за заслуги перед Батьківщиною, зокрема за просування її позицій на міжнародній арені. Нагорода була введена президентом Леонідом Кучмою в 1995 році. Серед поляків, відзначених цією нагородою після повномасштабної агресії Росії проти України, були прем’єр-міністр Матеуш Моравецький, очільник ПіС і тодішній віце-прем’єр Ярослав Качинський (під час візиту до Києва в червні), віцепрем’єр-міністр, голова Міністерства національної оборони Маріуш Блащак, а також віцепрем’єр-міністр та голова Міністерства культури та національної спадщини Пьотр Глінський та міністра канцелярії прем’єр-міністра Республіки Польщі Міхал Дворчик (PAP).

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news